2011. február 18., péntek

Süteményfa + füstölt halkrém


Lengyelországban, Wroclaw-ban töltöttem az elmúlt hétvégét. Jártam már máskor is az országban, tudtam a pirogról és a barszcz-ról és hogy ezek nagyon is kedvemre valók. De most új felfedezéseket is tettem. Első reggelünkön ültünk be egy nagyon kedves kávézóba, amit azonnal kineveztünk törzshelyünknek. Sajnos a többi napon nem tudtuk ezt kellőképpen demonstrálni, mert a Valentin-nap miatt teljesen csúcsra járatták a helyet mindenféle számunkra érthetetlen programokkal, így viszont mi, alkalmi rajongók már nem fértünk be.
De nem is ez a lényeg, hanem az a sütemény, amit ott megláttunk, megkóstoltuk és finomnak találtuk.
Ez a bizonyos sekacz. Mint megtudtam, hagyományos lengyel édesség, amit esküvőkön és fontosabb ünnepeken fogyasztanak. Állítólag öt órán keresztül sütik és 60 db tojást is felhasználhatnak hozzá, szóval tényleg nagyobb alkalmakért kiált. Az előállítása hasonlít  a mi kürtőskalácsunkéhoz, amennyiben ezt is fa kürtőn sütik, folyamatosan forgatva (régen kézzel!) a tűz - parázs előtt. Így rakódnak egymásra a rétegek és alakul ki a fa évgyűrűihez hasonló szerkezet. Litván ( ők is magukénak tudják ) és lengyel elnevezései is erre a megjelenésre utalnak, úgymint fakéreg, cövek, faág. Az elkészült süteményt talpára állítva szokás virágokkal, növényekkel díszíteni.
Tálaláskor vízszintesen szeletelik és ilyenkor gyönyörűen előtűnnek a körkörös, finoman csíkozott rétegek. Olvasztott csokoládéval és gyümölccsel fogyasztják- mi is így ettük:


Receptet  nem tudok mellékelni, de nem is hiszem, hogy ezt otthoni körülmények között elő lehetne állítani.

Viszont egy meglehetősen meredek fordulattal áttérnék egy másik tapasztalatomra, nevezetesen, hogy szinte minden élelmiszerboltban lehet kapni többféle marinált és füstölt halat. Hoztunk egy kis kóstolót, a füstölt makrélából pedig el is készítettem kedvenc krémemet. Vacsoraasztalon való rendszeres szerepeltetése az effajta krémeknek megnyugtató irányba terelheti aggodalmunkat, miszerint nem eszünk elég halat. És ez igaz.Elkészítés:  20 dkg natúr sajtkrémet elkeverünk kb.10 dkg füstölt makréla hússal ( bőr nélkül ).
Hozzáadunk egy maréknyi pirított, héjától megtisztított diót, ( 180 fokon 6-8 percig sütjük a diót, késsel durvára aprítjuk, szitába tesszük és addig rázogatjuk, amíg lepereg a héja ), 1 mokkáskanál reszelt, vagy hajszál vékonyra vágott citromhéjat, pár csepp citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Rozskenyérrel, forró teával fogyasztjuk.
Vagy egy kis vodkával...

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...