2023. július 12., szerda

Leveles kel kétféleképpen

 









Kaptam egy nagy csokor leveles kelt és azonnal Ínyesmester rántott kelkáposztája jutott eszembe, amit már régen ki akartam próbálni. A leveles kelt tetszetősebbnek találtam erre a feladatra, mint a hagyományos fejes kelkáposztát, az eredeti recept alapanyagát. Ügyesen el is készült az első adag rántott kellevél, ám még elég sok maradt, kezdtem unni a panírozgatást. Akkor szerencsére eszembe jutott a zseniális borani, ami tökéletes nagyjából bármilyen sült, vagy párolt zöldséggel. Ezzel a mentő ötlettel a továbbiakban egyszerűbben folytattam a levelek előkészítését. Tapasztalatok: 1.: ha Ínyesmester ismerte volna a leveles kelt, biztosan ezt ajánlotta volna, 2.: a borani is abszolút harmóniát talált vele, 3.: főzés közben jön meg az ihlet!


Recept:

rántott leveles kel Ínyesmester módra:

A leveles kelt megmossuk, vastag szárait levágjuk. Forrásban lévő sós vízben 3-4 percig főzzük, lecsöpögtetejük, konyharuhán megszárogatjuk. Felvert, sózott, kevés tejjel higított tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban mindkét oldalán megsütjük, konyhai papírtörlőre szedjük. Vajjal kikent tűzálló tálba rendezzük, sóval, borssal elkevert tejfölt halmozunk rá, tetejére vajat morzsolunk. Előmelegített, 180 fokos sütőben lefedve 30 percig sütjük.

Melegen, vagy langyosan, kovászos uborkával, vagy friss, karikákra vágott uborkával tálaljuk.

leveles kel borani

A fent leírt módon előkészítjük a leveles kelt (mosás, szárak levágása, sós vízben előfőzés, szárítás). Kisebb darabokra vágjuk, forró olívaolajban mindkét oldalát megsütjük (2-3 perc), leitatjuk. Sűrű görög/török joghurtot kevés sóval, citromlével, egy gerezd apróra vágott fokhagymával kikeverünk, tálaló tálba simítjuk. Elrendezzük rajta a leveles kelt. Za'atar fűszerkeveréket szórunk rá.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...