- 1,5 kg körüli egész, háztáji csirke
- 1 nagy hagyma
- 1 póréhagyma alsó része
- 2-3 salotta hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 kicsi sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 6 db krumpli
- fél fej karfiol
- 1 evőkanál kacsazsír
- 1 evőkanál vaj
- 3 babérlevél
- 4 szál kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 3 szem egész szegfűszeg
- só, frissen őrölt bors
Egy a csirke méretének megfelelő vaslábasban (vagy más fazékban) felolvasztjuk a kacsazsírt és a vajat. Rátesszük a csirkét, először mellével lefelé. Aranybarnára pirítjuk, majd így teszünk minden oldalával. Kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a négyfelé vágott salottahagymákat, majd mellé dobjuk az apróra vágott fokhagymát, az egészben hagyott sárga- és fehérrépát. Visszetesszük a csirkét, köré rendezzük a magmosott, de nem hámozott krumplikat, a bouquet garnit és a szegfűszeggel tűzdelt egész hagymát. A csirke kétharmadáig felöntjük vízzel, vagy ha van, szárnyas alaplével. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd alacsony lángon, lefedve másfél órát főzzük, amíg a csirke megpuhul. A főzés utolsó 10 percében tesszük hozzá a rózsáira szedett karfiolt, vagy esetleg más zöldséget, például kelbimbót, idényben friss zöldbabot, cukorborsót.
Tálaláskor a csirkét egészben tegyük egy tálra, rendezzük köré a zöldségeket. Tányérokra szedjük a hús részeit, zöldségekkel és kevés lével körítve.
Nagyon jól megy hozzá a vajon pirított gomba, a majonéz, vagy a majonézes zeller.
3 megjegyzés:
Az a kérdésem, hogy milyen eszközzel vagy műfogással emeled ki a csirkét a fazékból? hogy ne essen szét... (Én az ilyesmivel folyton bénázok... pl a nagyobb húsvéti sonkát kivenni, anélkül, hogy leönteném a levet, hát...)
És még az is kérdés nekem, hogy vajon miért jobb a héjas krumpli a pucérnál - sütésnél értem, de itt nem annyira, milyen élvezeti értéke van a főtt héjnak? vagy úgy finomabb a leves?
Szia Zsuzsi!
A kiemeléshez nagyobb szedőkanalat/lapátot használok, néha kézzel rásegítek:)
A héjas krumpli nekem azért jobb, mert nem tud úgy szétfőni, a héja megtartja. Amikor esszük, lefejtjük a héját.
ó értem, köszi! Asszem a kiemelés záloga a megfelelő méretű edény lesz, hogy ne egy kút mélyéről kelljen kihalászni... :-D Igaz, most látom, te is lábost írtál, nem fazekat!
Megjegyzés küldése