Fermentáló laboratóriumom első kimchije egy hetes lett. Nem nagy kor egy valamire való kimchinél, de én kíváncsi voltam rá fiatalon, a másik üveg még idősödhet kedvére.
Szójaszószos oldalassal párosítottam, remek, melengető étel lett belőle, úgy, hogy szinte alig volt vele munka. A kimchi egymagában megoldotta a fűszerezést és nagyjából a köretet is. Ezúttal fel is hívom magam és olvasóim figyelmét, hogy a kimchi nemcsak egy "saláta", hanem kitűnő alapanyaga leveseknek, egytálételeknek, tojásos, rizses fogásoknak. Borús téli napjaink színesítője!
Recept:
a kimchihez:
- 1 nagy kínai kel
- 2 jégcsapretek
- 2 közepes répa
- 2 csokor újhagyma
- 1 evőkanál szárított alga (wakame)
- 60 g nem jódozott só
- 2 ujjnyi friss gyömbér reszelve
- 6-7 gerezd megtisztított fokhagyma
- 2-3 friss chilipaprika szeletelve, vagy 20 g gocsugaru (koreai csilipehely)
- 1 hagyma negyedekbe vágva
- 1 körte hámozva, kimagozva
- 4 evőanál halszósz
A zöldségeket nagy tálba tesszük, megszórjuk a sóval, kézzel jól átkeverjük, legalább egy órát állni hagyjuk. Hozzáadjuk a beáztatott algát is.
A szósz hozzávalóit késes robotgépben pépesítjük. Gunikesztyűt húzunk és jól összegyúrjuk a zöldségeket a fűszeres szósszal. A kimcsikeveréket kiforrázott befőttes üveg(ek)be töltjük, közben jól le is nyomkodjuk a zöldségeket. Az edényben maradt folyadékot is ráöntjük, a lé lepje el a zöldségeket! Az üvegre szorosan rácsavarjuk a tetejét és egy tálcán a pulton hagyjuk érni.
Egy hét múlva fogyasztható, kamrában, hűvös helyen sokáig eltartható.
Kimchis oldalas:
- 1 csík sertés oldalas
- 2 evőkanál sertés zsír, vagy napraforgó olaj
- 3 evőkanál tamari szójaszósz
- 1 hagyma
- 2 cm friss gyömbér
- 600 g legalább egy hetes kimchi
Egy vastag falú serpenyőbe tesszük a zsiradékot, hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért és a felszeletelt hagymát. Rátesszük az oldalast, erős tűzön megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék pácot és 2-3 evőkanál vizet. 30 percig fedő alatt főzzük. Hozzáadjuk a kimchit, megkeverjük, ismét lefedjük és újabb 30 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Akkor jó, ha a hús és a zöldségek is teljesen megpuhultak és enyhén karamellizálódni kezd az alja.
Főtt rizzsel, pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése