2022. november 22., kedd

Kimchis oldalas

 


Fermentáló laboratóriumom első kimchije egy hetes lett. Nem nagy kor egy valamire való kimchinél, de én kíváncsi voltam rá fiatalon, a másik üveg még idősödhet kedvére. 

Szójaszószos oldalassal párosítottam, remek, melengető étel lett belőle, úgy, hogy szinte alig volt vele munka. A kimchi egymagában megoldotta a fűszerezést és nagyjából a köretet is. Ezúttal fel is hívom magam és olvasóim figyelmét, hogy a kimchi nemcsak egy "saláta", hanem kitűnő alapanyaga leveseknek, egytálételeknek, tojásos, rizses fogásoknak. Borús téli napjaink színesítője!

Recept:

a kimchihez:

  • 1 nagy kínai kel
  • 2 jégcsapretek
  • 2 közepes répa
  • 2 csokor újhagyma
  • 1 evőkanál szárított alga (wakame)
  • 60 g nem jódozott só
a kimchi szószhoz:

  • 2 ujjnyi friss gyömbér reszelve
  • 6-7 gerezd megtisztított fokhagyma
  • 2-3 friss chilipaprika szeletelve, vagy 20 g gocsugaru (koreai csilipehely)
  • 1 hagyma negyedekbe vágva
  • 1 körte hámozva, kimagozva
  • 4 evőanál halszósz
A kínai kel külső leveleit leszedjük, ha szükséges. A fejet hosszában negyedekbe vágjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeleteljük. A répát, retket meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk. Az újhagymaát zöld részével együtt felkarikázzuk. Az algát beáztatjuk.

A zöldségeket nagy tálba tesszük, megszórjuk a sóval, kézzel jól átkeverjük, legalább egy órát állni hagyjuk. Hozzáadjuk a beáztatott algát is.

A szósz hozzávalóit késes robotgépben pépesítjük. Gunikesztyűt húzunk és jól összegyúrjuk a zöldségeket a fűszeres szósszal. A kimcsikeveréket kiforrázott befőttes üveg(ek)be töltjük, közben jól le is nyomkodjuk a zöldségeket. Az edényben maradt folyadékot is ráöntjük, a lé lepje el a zöldségeket! Az üvegre szorosan rácsavarjuk a tetejét és egy tálcán a pulton hagyjuk érni. 

Egy hét múlva fogyasztható, kamrában, hűvös helyen sokáig eltartható.

Kimchis oldalas:

  • 1 csík sertés oldalas
  • 2 evőkanál sertés zsír, vagy napraforgó olaj
  • 3 evőkanál tamari szójaszósz
  • 1 hagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • 600 g legalább egy hetes kimchi
Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk, tálba tesszük. Ráöntjük a tamari szójaszószt, jól összeforgatjuk, fél órát állni hagyjuk. 

Egy vastag falú serpenyőbe tesszük a zsiradékot, hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért és a felszeletelt hagymát. Rátesszük az oldalast, erős tűzön megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék pácot és 2-3 evőkanál vizet. 30 percig fedő alatt főzzük. Hozzáadjuk a kimchit, megkeverjük, ismét lefedjük és újabb 30 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Akkor jó, ha a hús és a zöldségek is teljesen megpuhultak és enyhén karamellizálódni kezd az alja.

Főtt rizzsel, pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...