2022. augusztus 22., hétfő

Mángoldos paradicsommártás például spagettihez


De más tésztafajtákat is bevethetünk, melyik lesz az, amelyik a legkedvezőbben képes magába szívni az ízeket. A széles, lapos tagliatelle?  A sokbarázdás fusilli? A kis lavórként szolgáló orecchiette? És a jó gnocchiról se feledkezzünk meg! Rizottóhoz pedig egyenesen ajánlott ez az egyszerű mártás, ami egyben frappáns válasz a sürgető kérdésre: mit csináljunk a bőven termő mángolddal? 

Már ha éppen nincs időnk a fenséges töltött mángoldra.


 Recept:

  • 300 g mángold
  • 500 g friss paradicsom (vagy egy hámozott paradicsom konzerv)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaolaj, 
  • só, frissen őrölt bors
  • 400 g spagetti tészta
  • tálaláshoz frissen reszelt parmezán
A mángoldot megmossuk, szárukat szeletekre vágjuk, a levélrészt felaprítjuk. 
Széles, alcsony falú edényben 3 evőkanál olívaolajon fél dl vízzel megpároljuk először a mángoldszárat, majd hozzáadjuk a felvágott levelet is. Amikor megpuhultak, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. 
Leforrázzuk, lehúzzuk a héját és kockákra vágjuk a paradicsomot, majd ezt is a mángoldhoz adjuk. Sóval, borssal ízesítjük. 10 percig főzzük.
Közben lobogva forró, sós vízben főzni kezdjük a spagettit. Körül-belül 5 perc főzés után megkóstoljuk és amikor már kezd puhulni, de még nem al dente, azaz kellemesen roppanós állagú, szűrőkanállal átszedjük a tésztát a mángoldos-paradicsomos mártásra, rögtön utána pedig három merőkanál tésztafőzővizet öntünk rá. Szorgosan keverjük a tésztát, hogy egyenletesen magába szívja a mártás ízeit és ezzel együtt puhuljon készre.
Tálalás előtt olívaolajat öntünk rá, atányérokra szedve pedig reszlet parmezánnal ízesítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...