A fasírtot olaszul polpettának hívják, amikor pedig a húsgombócok paradicsommártásban fürdenek, akkor polpette con salsa di pomodoro a neve.
Csak a pontosság kedvéért.
Recept:
a húsgolyókhoz:
- 250 g darált marhahús
- 100 g darált sertéshús
- 300 g kenyérbél, zsömle, vagy panko-morzsa
- 70 g reszelt parmezán sajt
- 30 g reszelt pecorino sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 20 g fenyőmag
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanálnyi friss kakukkfű levél
- 800 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 1,5 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- 2 teáskanál barna nádcukor
- 1 evőkanál kapribogyó
- bazsalikomlevél
Először annyi tejben, vagy vízben, amennyi ellepi, beáztatjuk a kenyérfélét. Többször át is nyomkodjuk azalatt a fél óra alatt, amíg megszívja magát a folyadékkal.
A darált húsokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az áztatott kenyérfélét, az apróra vágott fokhagymát, a reszelt sajtokat, a durvára vágott fenyőmagot, a sót, a fűszereket és a tojást. Kézzel jól átgyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát szeletekre vágjuk, olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kapribogyót, majd a passzírozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikom leveleket tépkedünk bele és ha szükséges, kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát.
A húsos masszából diónyi gombócokat formázunk, serpenyőben (nem sok) olajon minden oldalán hirtelen kisütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük
A kisült gombócokat a mártásba tesszük, még 5-8 percig főzzük.
A spagettit sós vízben roppanósra főzzük. Főzőlevéből körül-belül fél decit a mártáshoz adunk. A lecsöpögtetett spagettit tálalótálba tesszük, elhelyezzük rajta a húsgombócos mártást, friss bazsalikomlevelekkel díszítjük. Olívaolajjal bőven meglocsoljuk. (Ez sose árt.)
Reszelt parmezánnal megszórva, forrón fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése