2022. április 27., szerda

Az én polpettém

 


Apró húsgombócokat formázni, majd ezeket egyenként kisütni nem állítom, hogy vállalhatatlanul nagy feladat, de azért jócskán van ennél egyszerűbb konyhai művelet. Éppen ezért nekem mindig a gondoskodás és a kedvesség egyik formáját jelenti, hiszen a polpette a gyerekek kedvence - bár a felnőttek  is mindig hálásak érte. Örömet szerezni pedig az egyik legjobb dolog a főzésben.

A fasírtot olaszul polpettának hívják, amikor pedig a húsgombócok paradicsommártásban fürdenek, akkor polpette con salsa di pomodoro a neve. 
Csak a pontosság kedvéért.

Recept:

a húsgolyókhoz:

  • 250 g darált marhahús
  • 100 g darált sertéshús
  • 300 g kenyérbél, zsömle, vagy panko-morzsa
  • 70 g reszelt parmezán sajt
  • 30 g reszelt pecorino sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 20 g fenyőmag
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanálnyi friss kakukkfű levél
a mártáshoz:

  • 800 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1,5 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 teáskanál barna nádcukor
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • bazsalikomlevél
500 g spagetti a tálaláshoz

Először annyi tejben, vagy vízben, amennyi ellepi, beáztatjuk a kenyérfélét. Többször át is nyomkodjuk azalatt a fél óra alatt, amíg megszívja magát a folyadékkal.
A darált húsokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az áztatott kenyérfélét, az apróra vágott fokhagymát, a reszelt sajtokat, a durvára vágott fenyőmagot, a sót, a fűszereket és a tojást. Kézzel jól átgyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát szeletekre vágjuk, olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kapribogyót, majd a passzírozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikom leveleket tépkedünk bele és ha szükséges, kevés cukorral ellensúlyozzuk a paradicsom savasságát.
A húsos masszából diónyi gombócokat formázunk,  serpenyőben (nem sok) olajon minden oldalán hirtelen kisütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük
A  kisült gombócokat a mártásba tesszük, még 5-8 percig főzzük.

A spagettit sós vízben roppanósra főzzük. Főzőlevéből körül-belül fél decit a mártáshoz adunk. A lecsöpögtetett spagettit tálalótálba tesszük, elhelyezzük rajta a húsgombócos mártást, friss bazsalikomlevelekkel díszítjük. Olívaolajjal bőven meglocsoljuk. (Ez sose árt.)
Reszelt parmezánnal megszórva, forrón fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...