2020. július 6., hétfő

Zöld panzanella


A toszkán sótlan kenyér kivételével autentikusnak nevezhető salátarekonstrukció a XVI. századból. Az olasz konyha egyik fő alapanyagának tekintett paradicsommal ebben az időben még csak díszkertekben ismerkedtek. A tökfélék, a hagyma, az olívaolaj, a zöldfűszerek terén viszont már bőven volt tapasztalat. Agnolo Bronzino, a Mediciek udvari portréfestője ezekből készítette el ezt a salátát, minden panzanellák ősét, melyről szerényen csak annyit mondott, hogy ha szeretnél a csillagok közelébe kerülni, csak merítsd a kenyeredet uborka, hagyma és zöldfűszerek közé. Meg persze jóféle olívaolajba és borecetbe.
Így teszek meleg nyári estéken, tegyétek ti is!

Recept:

  • 2 szelet pár napos kovászos kenyér héj nélkül
  • 2 közepes termelői kígyóuborka héjastul, vagy 5 csemegeuborka hámozva
  • 1 sonkahagyma
  • kb. 10 friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
A kenyereket hideg vízzel átöblítjük, enyhén kinyomkodjuk, falatokra tépkedjük, salátástálba tesszük.
Az uborkát nem túl vékonyra gyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Elhelyezzük a salátástálon. Rászórjuk a bazsalikomleveleket.
Rácsorgajuk a borecetet és az olívaolajat, meghintjük egy nagy csipet sóval, borsot őrlünk rá.
Kézzel, vagy villával óvatosan átforgatjuk.
20 percig állni hagyjuk, majd fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...