2020. május 8., péntek

Pinolata - toszkán fenyőmagos torta


Az articsóka májusban ellepi a toszkán kerteket, a szivárványba pont belefér egy középkori város, az angyalok Fiat Puntoval járnak és menő szemüvegük van, talpadon vízhólyagokkal simán lehet gyalogolni, a Good luck! és az olasz buszmenetrend pedig összetartozó fogalmak. Ezeket tavaly óta tudom, meg még azt is, hogy a toszkán reggelizőasztalokon süteményekben és tortákban nincsen felső határ.
Egy ilyen asztalon láttam meg először a Pinolatát, akkor persze még nem tudtam a nevét. Külső egyszerűsége, belső krémessége ízlésem szerint való volt, nem is feledkeztem el róla itthon sem. Találtam hozzá jó receptet, meg is sütöttem párszor és most végre ide is lejegyzem.
Legyen ez egyéves évforduló-ünnepe első és remélem nem utolsó zarándokutunknak a Via Francigena-n!

Recept:
a tésztához:

  • 180 g szobahőmérsékletű vaj
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 180 g finomliszt
  • 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 1 marék fenyőmag
a krémhez:

  • 500 ml 3,5 zsírtartalmú tej
  • 3 tojássárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 100 g eper

Először a krémet készítsük el, mert annak teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztába töltjük.
A tejet egy vastag falú lábasban forrásig hevítjük. Közben egy keverőtálban a tojássárgákat és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a lisztet is. Folytonos keverés mellett lassan hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba és kevergetve, alacsony hőmérsékleten sűrűre főzzük. Félretesszük, időnként átkeverjük, kihűtjük.

A tésztához keverőtálba tesszük a vajat és a cukrot, habosra keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a sütőporral elvegyített liszttel is összedolgozzuk.

Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tészta egyik felét cukrászzacskóba (vagy egyszerű zacskóba) töltjük, a másik felét pedig a tortaforma aljába simítjuk. Az epret megpucoljuk, negyedekbe vágjuk és a tésztára szórjuk. Az elsó rétegre rákenjük a teljesen kihűlt krémet.
A zacskó csücskén 2 centi széles lyukat vágunk, ezen keresztül körkörösen haladva befedjük a tortát.
Maradhatnak hézagok, a sütőpor miatt úgyis megnő a tészta és szerintem jól is néz ki, ha nem fedi teljesen a krémet. A tetejét megszórjuk a fenyőmaggal.
35-40 percig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra csúsztatjuk.
Porcukorral megszórva díszítjük.

Jul's Kitchen receptje alapján.








Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...