A februári zöldség-kínálat már nem sok ötletet ad a spontán örömfőzésekhez. Tudjátok, arra gondolok, amikor a sok friss alapanyag olyan könnyedén kínálja magát, hogy szinte nem is kell gondolkozni, hiszen bármihez nyúlsz, biztosan valami jó sül ki belőle. Az az igazság, hogy a sok káposzta, a krumpli, a gyökérfélék már a könyökömön jönnek ki és hát ugyanígy vagyok a sütőtökkel is.
Ennél a két ételnél azonban valahogy máshogy alakultak a dolgok, hirtelen kedvem lett játszani kicsit és a "nézzük meg mi van a kamrában, főzz abból" kihívásokkal teli mondata után nem üres tekintettel bámultam magam elé.
Ezért lett ez most egy páros bejegyzés.
Recept:
- 250 g tarhonya
- 200 g friss lazac bőr nélkül
- 400 g sütőtök megsütve
- 500 ml szárnyas-, vagy zöldség alaplé, vagy víz
- 30 g vaj
- 2 evőkanál olivaolaj
- só, frissen őrölt bors
- friss kakukkfű
- bufala mozzarella a tálaláshoz
A lazacot szintén felkockázzuk.
Egy széles lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olivaolajat. Rátesszük a tarhonyát, kicsit átpirítjuk, majd fokozatosan elkezdjük adagolni hozzá a folyadékot. Közben kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük.
Amikor már majdnem puha a tarhonya, hozzáadjuk a lazackockákat, két-három percig főzzük, majd a sütőtököt is óvatosan belekeverjük.
Levesszük a tűzről, egy-két percig fedő alatt pihentetjük.
Forrón tányérokra szedjük és megszórjuk a tépett mozzarellával.
Recept:
- 400 g darált bárányhús
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- egy fél friss piros chilipaprika
- fél csokor petrezselyem
- 2 púpos evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- só, frissen őrölt bors
- 1 nagy fej hagyma
- 500 g paszternák
- fél édeskömény gumó
- 4 evőkanál olivaolaj
- 3-4 szál sáfrány
- 1 teáskanál kurkuma
- fél citrom leve
- 1 teáskanál barna nádcukor
- 2 evőkanál gránátalma sűrítmény
- 3-4 dl zöldség-, vagy szárnyas alaplé, vagy víz
Egy széles lábasban felmelegítjük az olivaolajat. Rátesszük a hagyma másik felét, amit előzőleg kockákra vágtunk, alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben egy kis tálba tesszük a sáfrányt, és leöntjük egy evőkanál forróvízzel. A megpuhult hagymához hozzáadjuk a cukrot, a kurkumát, a citromlevet és a sáfrányos vizet. Rátesszük az előzőleg megpucolt, kockákra vágott paszternákot és a torzsájától megtisztított, feldarabolt édesköményt. Átforgatjuk, belekeverjük a gránátalma sűrítményt, majd felöntjük a folyadékkal (alaplével, vagy vízzel). Sóval ízesítjük, felforraljuk.
A fűszeres bárányhúsból dió méretű gombócokat formázunk, elhelyezzük a zöldséges raguban. Lefedve, közepes tűzön 20-25 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, a húsgombócok pedig átsülnek.
Főtt basmati rizzsel, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése