2018. február 22., csütörtök

Édesköményes rizottó kéksajttalÉdesköményes rizottót úgy a legjobb főzni, ha mellette, nem mellesleg elkészül személyesen számára az édesköményes alaplé. És ezzel még csak nem is bonyolítjuk az életünket, sőt! Mivel az alapléből úgyis többet főzünk, mint szükséges, hiszen nem lehet/akarjuk decire kiszámolni a folyadékot, későbbi felhasználásra marad nekünk finom alaplevünk! Amibe ebben az esetben belefőzzük az édeskömény külső burkát, torzsáját, zöld szárait, egy répát, egy hagymát felvágva, ha van egy darabka póréhagymánk azt is, két-három zellerszárat, petrezselyemszárat, esetleg egy-két kelbimbót. Két liter vízben főzzük 2 órát.
Ezzel a friss, forró, zamatos lével - természetesen leszűrve - öntözgetjük türelmesen a rizottónkat, közben gondolatainkkal is segítve az ízek koncentrációját. A szelíd édeskömény és a karakteres kéksajt találkozásánál ez most különösen sikeres lesz!

Recept:

  • 250 g rizottó rizs (Arborio, vagy Carnaroli)
  • fél fej hagyma
  • 1 édeskömény gumó
  • 1 dl száraz fehérbor (vagy pezsgő)
  • kb. 800 ml zöldség alaplé
  • 60 g vaj
  • 50 g kéksajt (pl. Bleu d'Auvergne)
  • só, frissen őrölt bors
Az édeskömény külső, sérült burkát leszedjük. (Ezt, a szárakat és a torzsát a zöldség alaplébe főzzük.)
Az édesköményt elfelezzük, torzsáját kivágjuk, a megmaradt gumót egy centis kockákra vágjuk.
A vaj felén kivételesen nemcsak puhára pároljuk, hanem egy kicsit meg is pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rátesszük az édeskömény kockákat, sózzuk, borsozzuk, közepes tűzön 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, ráöntjük a bort, vagy a pezsgőt, kevergetve megvárjuk, amíg a rizs magába szívja. Ezután merőkanalanként elkezdjük adagolni a meleg alaplevet, amíg a rizs majdnem puha lesz. Az utolsó adag folyadék előtt a rizshez keverjük a maradék vajat és a feldarabolt sajtot. Megvárjuk amíg minden elolvad és jól elkeveredik. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
A kész rizottónak sűrű főzelék állagúnak kell lenni.
Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk, mert az állás során tovább szívja magába a folyadékot és elveszíti szaftosságát. (A fotón ez már majdnem megtörtént. :))

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...