2018. január 15., hétfő

Füstölt tokhalas, narancsos saláta


Ez a saláta még a karácsonyi menü része volt és annyira jól sikerült (és én olyan keveset tudtam csak enni belőle), hogy most újra megcsináltam.  
Emlékeimben él egy párizsi kisvendéglőben elköltött ebéd, egy piac melletti ebédmenüt kínáló nagyon hangulatos helyen. Ott ettem először creme brulée-t és egy ehhez hasonló salátát. Nem is tudom, melyik égett be jobban az emlékezetembe, de az biztos, hogy creme brulée-t hamarabb kezdtem el itthon készíteni. Pedig a saláta nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb, de nem találtam meg hozzá a megfelelő füstölt halat. Az Arbat orosz élelmiszereket árusító boltokban kapható füstölt tokhal hozta meg a megoldást - pont ilyen aranyszínű szeletek voltak azon a tányéron is, szép vékonyra vágva.
A  többi alkotóelem tekintetében már nem az emlékeimre, hanem az elképzeléseimre támaszkodtam. A narancs, a sárga cékla, az édeskömény csodálatos harmóniát alkot a füstölt hallal, a tetejére reszelt kevéske friss torma pedig hihetetlenül feldobja az ízeket, ne hagyjátok ki!

Recept:
  • 30 g füstölt tokhal
  • 1 narancs
  • 1 sárga cékla
  • fél édeskömény
  • 100 g bébispenót, rukkola, római saláta vegyesen, vagy más vegyes levélsaláta
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál reszelt lilahagyma, vagy salotta
  • csipet só
  • 1 teáskanál frissen reszelt torma
A tokhalat vékony szeletekre vágjuk.
A narancs két végét levágjuk, deszkára tesszük, éles késsel körben levágjuk a héját, úgy, hogy fehér hús a se maradjon a narancson. Ekkor kézbe vesszük és a hártyák közül kivágjuk a narancsgerezdeket  - kifilézzük a narancsot. A kezünkben lévő narancsból egy tálkába csavarjuk a levet.
A sárga céklát meghámozzuk és a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk szeletelővel, vagy késsel.
Az édeskömény külső burkát eltávolítjuk, közepéről kivágjuk a torzsát, majd vékonyan felszeleteljük.
A narancsléből és az olívaolajból egy csipet sóval és a reszelt hagymával öntetet készítünk.
A zöldsalátát mosás, szárítás és az esetleg szükséges szeletelés után tálra rendezzük, rátesszük a narancsgerezdeket, a céklaszeleteket, az édesköményt, a tokhalat. Meglocsoljuk az öntettel (nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükségünk lesz - a maradékot eltehetjük, később zöldségek, csirke sütésénél, egyéb salátáknál felhasználhatjuk ).
A salátát kézzel lazán összekeverjük, végül megszórjuk a frissen reszelt tormával.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...