2017. augusztus 30., szerda

Nektarinos kifordítós



Lassan vége a nyárnak. Adósa vagyok olvasóimnak és a blognak két röpke utazás beszámolójával, amelyek furcsa, össze-vissza elegyet alkotnak a nyarat amúgy teljesen kitöltő házfelújítással és egyéb jeles eseményekkel. Rendet vágok ezek között is mielőbb (főként magamban), addig is egy gyorsan elkészíthető süteményt ajánlok sok-sok nektarinnal és némi szederrel. Minden nagyon egyszerű benne, kevert tészta gyümölcsökkel, csak a végén az a kifordítás hoz egy kis izgalmat, de nem kell félni, simán megy minden, csak a sütőforma és a tálaló átmérője között legyen némi különbség - az utóbbi javára.

Recept:
a gyümölcsréteghez:

  • 50 g vaj
  • 140 g cukor
  • 4 nagy nektarin
  • 100 g szeder
a tésztához:
  • 210 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál őrölt kardamom
  • fél teáskanál só
  • 115 g puha vaj
  • 100 g barna nádcukor
  • 2 tojás
  • 125 ml tej
A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra.
A nektarint megmossuk, vékony cikkekre vágjuk.
Egy 23 - 28 cm átmérőjű fém serpenyőben, porcelán piteformában felolvasztjuk az 50 g vajat, feloldjuk benne a cukrot és addig főzzük, amíg hólyagosodni kezd. Hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót egy keverőtálban összekeverjük. Robotgéppel habosra keverjük a vajat és a cukrot, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Eldolgozzuk benne a tej felét és a kisztes keverék felét, majd mindkettő másik felét is. 
A szedret elosztjuk a vajas-cukros alapban, majd körben elrendezzük rajta a nektarin szeleteket. Mehetnek sűrűn, egymással fedésben is, a végén kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy egymáshoz igazodjanak.
A gyümölcsös alapra simítjuk a tésztát, betesszük a sütőbe, 45-50 percig sütjük, amíg a teteje rózsaszín lesz és a szélein enyhén elválik a formától.
Kivesszük a sütőből, 15 percig pihenetetjük,  majd a formára helyezünk egy nagyobb tálat és fogókesztyű segítségével ráfordítjuk a süteményt.
Langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...