2017. március 5., vasárnap

Pirított mandulás narancstorta



Tunéziai narancstorta címen találtam ezt a receptet, de szerintem a narancs íze mellett a torta erőteljes és jellemző ízét a pirított mandula adja. Nagyon finom, nagyon egyszerű, nagyon időszerű.

Recept:

  • 100 g egész, hámozatlan mandula
  • 60 g zsemlemorzsa (lehetőleg házi)
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 170 g barna nádcukor
  • 160 ml olívaolaj
  • 4 tojás
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • fél lime (vagy citrom) reszelt héja és leve
  • csipet só
  • 2 egész szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • datolya, vérnarancs és gránátalma a tálaláshoz

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A mandulát sütőlapra tesszük és 8 percig pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd késes robotgépben megdaráljuk.
Az őrölt mandulát keverőtálban összekeverjük az átszitált zsemlemorzsával, a sütőporral, a cukorral és a csipet sóval.
Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a narancs- és lime-, vagy citromhéjat.
Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk (csak az alját) egy 22 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a masszát és a forró sütőben 40 perc alatt megsütjük.
20 percig pihentetjük.
Közben a narancs és a fél lime (vagy citrom) levét, a fahéjat, szegfűszeget és két evőkanál cukrot kis lábasban addig főzzük, amíg a cukor felolvad és egy kissé besűrűsödik.
A félig kihűlt tortát tálra csúsztatjuk, villával, vagy hústűvel sűrűn megszurkáljuk, evőkanállal óvatosan rácsurgatjuk a szirup felével.
A szeletekre vágott tortát filézett, vagy karikákra vágott vérnaranccsal, datolyával, gránátalmával fogyasztjuk és még locsolunk rá kevés szirupot.

Russell Moore - Allison Hopelain: This is Camino című könyve alapján.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...