Tunéziai narancstorta címen találtam ezt a receptet, de szerintem a narancs íze mellett a torta erőteljes és jellemző ízét a pirított mandula adja. Nagyon finom, nagyon egyszerű, nagyon időszerű.
Recept:
- 100 g egész, hámozatlan mandula
- 60 g zsemlemorzsa (lehetőleg házi)
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 170 g barna nádcukor
- 160 ml olívaolaj
- 4 tojás
- 1 narancs reszelt héja és leve
- fél lime (vagy citrom) reszelt héja és leve
- csipet só
- 2 egész szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- datolya, vérnarancs és gránátalma a tálaláshoz
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A mandulát sütőlapra tesszük és 8 percig pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd késes robotgépben megdaráljuk.
Az őrölt mandulát keverőtálban összekeverjük az átszitált zsemlemorzsával, a sütőporral, a cukorral és a csipet sóval.
Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a narancs- és lime-, vagy citromhéjat.
Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk (csak az alját) egy 22 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a masszát és a forró sütőben 40 perc alatt megsütjük.
20 percig pihentetjük.
Közben a narancs és a fél lime (vagy citrom) levét, a fahéjat, szegfűszeget és két evőkanál cukrot kis lábasban addig főzzük, amíg a cukor felolvad és egy kissé besűrűsödik.
A félig kihűlt tortát tálra csúsztatjuk, villával, vagy hústűvel sűrűn megszurkáljuk, evőkanállal óvatosan rácsurgatjuk a szirup felével.
A szeletekre vágott tortát filézett, vagy karikákra vágott vérnaranccsal, datolyával, gránátalmával fogyasztjuk és még locsolunk rá kevés szirupot.
Russell Moore - Allison Hopelain: This is Camino című könyve alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése