2017. március 14., kedd

Diós töltött pisztráng



Újdonsült perzsa szakácskönyvem, a Taste of Persia (írója Naomi Duguid) fantasztikus olvasmány, az ember szinte elfelejti, hogy szakácskönyvet lapozgat. A perzsa kulináris örökséghez tartozó országok, Irán, Kurdisztán, Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország városaiban, falvaiban, piacain járunk és tényleg, mintha mi magunk is ott lennénk. A receptek közötti rövid történetekből nagyon sok részletet megtudhatunk egy-egy alapanyag fontosságáról, a mai élet jellegzetességeiről, a családok életéről. A fotók is ezt támasztják alá - az ételfotókon kívül mindegyik szinte pillanatfelvételnek tűnik, valóban olyan, mint egy utazás, tele élményekkel, kedves emberekkel, színekkel, örökre megmaradó pillanatokkal.
A fejezetek címeiből is sokat megtudhatunk ennek a hihetetlen történelmi távlatokkal rendelkező régiónak a konyhai hagyományairól: Ízek és fűszerek, Saláták és zöldségek, Leves-mennyország, Töltött zöldségek és tészták, Halak, Grillezett húsok, Egytálételek, Rizs és egyéb gabonák, Lepénykenyerek, Édességek, Gyümölcsök.
Olyan gazdag a könyv és olyan sok benne (szinte mindegyik) az izgalmas recept, hogy fogadalmat tettem: most egy darabig nem veszek új szakácskönyvet.
Elsőként ezt az azeri diós pisztrángot készítettem el. A diót gyakran használják húsos, fűszeres ételek mártásához, zöldséges töltelékekhez, nem csak édességekhez, mint ahogy nálunk megszokott. A pisztránghoz is nagyszerűen illett, szinte nem is kell hozzá köret, annyira laktató.

Recept:
  • 4 db körül-belül 25 dekás pisztráng
  • 3 evőkanál napraforgó-, vagy olívaolaj
  • 3 közepes fej hagyma
  • 160 g dió
  • 40 g birsalmasajt, aszalt szilva és/vagy sárgabarack vegyesen, 
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál citromlé
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Az aszalt gyümölcsöt áztassuk be negyed órára langyos vízbe. (Ha birsalmasajtot is használunk, azt nem kell beáztatni.)
A hagymákat vágjuk apróra és dinszteljük puhára egy evőkanál olajon.
A diót tegyük késes aprítógépbe és daráljuk meg. Adjuk hozzá a hagymát, a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöt és fél teáskanál sót, keverjük tovább együtt a gépben. Adjuk hozzá a citromlevet, ezzel is keverjük el.
Béleljünk ki egy a halaknak megfelelő méretű tepsit sütőpapírral, akkorával, ami bőven túllóg a halak méretén.
A pisztrángokat mossuk meg, töröljük kívül-belül szárazra és helyezzük a tepsire egymás mellé.
Sózzuk meg a belsejüket, majd locsoljuk meg a maradék olajjal kívül és belül is. Töltsük meg a diós pasztával mindegyik halat. Ha marad valamennyi töltelék, azt gyúrjuk gombócokká és tegyük a tepsibe a halak közé. Fektessünk sütőpapírt a tetejére és az alsó papír kilógó széleivel hajtogassuk össze.
Tegyük a sütőbe és 30 percig süssük.
A papírból kibontva azonnal tálaljuk, tetszés szerint krumplisalátával, rizzsel, friss zöldsalátával.

Naomi Duguid: Taste of Persia című könyve alapján.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...