Az apró szemű újkrumplinak a macerás pucolás ellenére nem tudok ellenállni, szerintem az egyik legjobb dolog a tavaszi kínálatban. Most nem is nagyon vágytam másra, csak ehhez kerestem valami friss kiegészítőt. A sóska és a krumpli régi jó barátok, de most nem volt kedvem (bár nagyon szeretem) a hagyományos sóskamártáshoz. Így lett aztán egy nem annyira hagyományos, viszont sokkal kevesebb pucolással járó nyers mártás, egy tulajdonképpeni pesto. Az olajos, tökmagos sóskakrém szépen bevonta a krumpliszemeket, a nyers sóska sokat veszített vadságából, viszont frissessége megmaradt. Egy szó, mint száz, remek gyorsebéd született.
Recept:
- 800 g kisméretű újkrumpli
- 100 g sóska
- 1,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl tökmagolaj
- 3 evőkanál natúr tökmag
- só, frissen őrölt bors
- 3-4 tojás
- sütéshez még egy-két evőkanál olívaolaj, vagy ha van, kacsazsír
Az újkrumplit megmossuk, vékony héját lekapargatjuk. Egyforma, diónyi nagyságú méretűre vágjuk. Lobogva forró sós vízben 5 percig előfőzzük, leszűrjük, hagyjuk megszáradni.
Nagy serpenyőben olívaolajat, vagy kacsazsírt forrósítunk. Rátesszük az előfőzött újkrumplit és rázogatva, időnként óvatosan megkeverve nagy lángon 7-10 perc alatt ropogósra sütjük.
Közben egy másik serpenyőben kevés olajon tojásrántottát sütünk. Ehhez a tojásokat előzőleg villával lazán felverjük, sózzuk, majd a forró serpenyőbe öntjük. Nem hagyjuk egyben a rántottát, hanem fakanállal keverve apró darabokra választjuk és kivételesen "szárazra" sütjük.
A sóskapesztót összekeverjük a sült krumplival. Tányérokba szedjük, minden tányérra halmozunk a sült tojásból is és még egy kevés olívaolajat locsolunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése