2014. október 30., csütörtök

Narancsos (vagy citromos) máksüti körtepürével


Hogy melyik jobb, a narancsos, vagy a citromos változat, én nem tudok választani. Ha kipróbáljátok ti is mindkettőt, lehet, hogy nektek sem fog sikerülni, kivéve talán akkor, ha egyszerre megsütitek mindkét ízben és akkor úgymond laboratóriumi körülmények között, esetleg független tesztelőket is kóstolásra bírva, szavazással el lehetne dönteni ezt a súlyos kérdést. De talán nem annyira fontos ez, elég csak arra hagyatkozni, hogy miből van éppen több otthon: narancsból, vagy citromból. Egyikkel sem hibázhatunk.
Ezt a desszertet nemrég a Gigerliben is kóstolhatták néhányan, akik megfordultak arrafelé a hosszú hétvégén. Nagyon jó hangulatú, izgalmas néhány nap volt, sok-sok főzéssel és vidámsággal, gyönyörű környezetben. Lesz még ilyen, gyertek majd!

Recept:
  • 210 g liszt
  • 2 púpozott evőkanál frissen darált mák
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet szódabikarbóna
  • fél teáskanál só
  • 4 tojás
  • 200 g cukor
  • 1 kezeletlen narancs, vagy két citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál narancs-, vagy citromlé
  • 225 g olvasztott vaj
  • 1 púpozott evőkanál tejföl
Kivajazunk és liszttel megszórunk egy 30 cm hosszú, 12 cm széles püspökkenyér formát, vagy bármilyen hosszúkás, méreteiben hasonló formát.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütő 6-os fokozat).
Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a mákot, a sütőport, szódabikarbónát és a sót.
Késes robotgépben, vagy gépi (szükség esetén kézi) habverővel kikeverjük a cukrot a tojással, a narancs-, vagy citromhéjjal és -lével. Fokozatosan (értsd nem egyszerre!) hozzákeverjük az olvasztott, langyosra hűtött vajat, majd a tejfölt. Nagy keverőtálba öntjük, majd adagonként elkeverjük a lisztes keverékkel.
A masszát (elég folyékony) az előkészített formába öntjük, betesszük a sütőbe. 10 percig sütjük 180 fokon, majd 165 fokra állítjuk a hőfokot és így sütjük még 20 percig, hústű próbáig.

Közben elkészítjük a szirupot:
70 g cukrot 80 ml narancs-, vagy citromlével összeforralunk.

Amikor megsült a tészta, kivesszük a sütőből, a formával együtt tálra tesszük, megszurkáljuk villával, majd szép lassan meglocsolgatjuk a forró sziruppal. Ezután 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tálra borítjuk, a tetejét megszórjuk porcukorral.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a körtepürét, amihez kell:
  • 2 vajkörte
  • 2 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 30 g vaj
  • fél mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 puha aszalt füge (szárvégeit vágjuk le)
  • 1 teáskanál narancslikőr, esetleg limoncello
A körtéket meghámozzuk, kockákra vágjuk. Kis lábasban a vajjal, narancslével, kardamommal és az apróra vágott aszalt fügével puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a narancslikőrt, botmixerrel pürésítjük.

A kihűlt süteményt a körtepürével tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...