Általában tele vagyok tervekkel, így, karácsony közeledtével meg különösen. Listáim megszaporodnak, hosszabbra nyúlnak, tematizálódnak.
A sütésekkel kapcsolatban mindig csapongok. Ragaszkodom a hagyományos, csak ez idő tájt felbukkanó kínálathoz, de közben izgatnak az új formák, ízek is. Az újdonságok kipróbálását az ünnep előtti vendégségekre szoktam időzíteni, amiből szerencsére mindig van elég. Igen, szerencsére; mert hiába torlódnak ilyenkor munkák, feladatok, vásárlások, programok, azért a legjobb és legfontosabb mindig az, amikor mindent félretéve együtt vagyunk azokkal, akik fontosak. Ilyenkor szoktam kipróbálni az újdonságokat - ha ízlik, megsütöm karácsonyra is. Igazán mindenki jól jár!
Ehhez a recepthez csak annyit fűznék hozzá azon kívül, hogy sikeres kísérletnek bizonyult, hogy a tészta fűszere az édesköménymag, amit sokan nem szeretnek és én is majdnem kihagytam, de kár lett volna, mert elképesztően finom ízt ad a süteménynek!
Recept:
a citromkrém
- 50 ml frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojás sárgája
- 60 g cukor
- 45 g puha vaj
a tészta:
- 1 teáskanál édeskömény mag
- 150 g mandula
- 150 g porcukor
- 3 evőkanál sárga kukoricaliszt (nem a kukoricakeményítő)
- 120 g puha vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 nagy tojássárgája
- 150 g liszt
A mandulát megdaráljuk. Hozzákeverjük a porcukrot, a kukoricalisztet és az édesköménymagot.
Robotgéppel, vagy kézi keverőkanállal krémesre keverjük a vajat a citromhéjjal. Hozzáadjuk a mandulás keveréket, ezzel is elkeverjük. Belekeverjük a tojássárgákat is. Végül három részletben hozzáadjuk a lisztet. Amikor a tészta összeállt, kétharmad-egyharmad arányban két részre osztjuk. Mindkét részt másfél centis koronggá nyújtjuk, folpackba csomagoljuk és egy órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat).
A nagyobb korongot lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd 7,5 - 8 centi átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Közben a kisebbik korongot is kinyújtjuk, egy kicsit vastagabbra, mint az előzőt. Egy kb. két centivel kisebb kiszúró formával ezt is kiszaggatjuk, ugyanannyit, mint a nagy tésztából. Közepét pedig csillag, vagy bármilyen nekünk kedves formával kilyukasztjuk. Ezeket is sütőlapra helyezzük, 10-15 perc alatt világos színűre sütjük.
Amikor a formák kihűltek, a kisebbeket megszórjuk porcukorral, a nagyobbak közepére pedig egy-egy teáskanálnyi citromkrémet teszünk. A krémre helyezzük a kisebb, lyukas tésztakorongokat, kicsit meg is nyomjuk. Végül megszórjuk porcukorral.
Nancy Silverton receptje alapján.
5 megjegyzés:
ez nagyon tetszik! biztos finom is!
(Sanyi tegnap említette a blogodat, úgyhogy rákukkantottam... :-) BÚÉK!)
Szia! Kukkants máskor is! Én is fogok Hozzátok kukkantani, mindig találok valamit. Neked is BUÉK!
Ezt most kipróbálom! Az édeskömény az nem a sima kömény, ugye? (amit fűszerkömény néven árulnak). Van nekem olyan is, hogy "ánizskapor" - ez sem az? Hol kapható? Köszönöm! Cili
Szia Cili, gyógynövényboltban, vagy specko fűszerboltban kapsz édeskömény magot. Angolul fennel seeds. Nem fűszerkömény, nem ánizskapor. Jó sütést!!
Köszönöm, és akkor MOST nekiállok :)
Megjegyzés küldése