2012. december 13., csütörtök

Citromkrémes mandulacsillag



Általában tele vagyok tervekkel, így, karácsony közeledtével meg különösen. Listáim megszaporodnak, hosszabbra nyúlnak, tematizálódnak.
A sütésekkel kapcsolatban mindig csapongok. Ragaszkodom a hagyományos, csak ez idő tájt felbukkanó kínálathoz, de közben izgatnak az új formák, ízek is. Az újdonságok kipróbálását az ünnep előtti vendégségekre szoktam időzíteni, amiből szerencsére mindig van elég. Igen, szerencsére; mert hiába torlódnak ilyenkor munkák, feladatok, vásárlások, programok, azért a legjobb és legfontosabb mindig az, amikor mindent félretéve együtt vagyunk azokkal, akik fontosak. Ilyenkor szoktam kipróbálni az újdonságokat  - ha ízlik, megsütöm karácsonyra is. Igazán mindenki jól jár!
Ehhez a recepthez csak annyit fűznék hozzá azon kívül, hogy sikeres kísérletnek bizonyult, hogy a tészta fűszere az édesköménymag, amit sokan nem szeretnek és én is majdnem kihagytam, de kár lett volna, mert elképesztően finom ízt ad a süteménynek!

Recept:
a citromkrém
  • 50 ml frissen facsart citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 60 g cukor
  • 45 g puha vaj
Keverőtálba tesszük a citrom levét és héját a cukrot és a vajat. Gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg villával elkevert egész tojást és tojássárgáját. Folyamatosan kevergetve 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Kihűtjük, felhasználásig hűtőben tartjuk. Előre is elkészíthető, sőt nagyobb adagot is érdemes belőle csinálni, palacsintába és szép üvegbe téve ajándéknak is kiváló.

a tészta:
  • 1 teáskanál édeskömény mag
  • 150 g mandula
  • 150 g porcukor
  • 3 evőkanál sárga kukoricaliszt (nem a kukoricakeményítő)
  • 120 g puha vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 nagy tojássárgája
  • 150 g liszt
Az édesköménymagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, amíg érezni kezdjük az illatát. Mozsárban, vagy kávédarálóban finomra őröljük.
A mandulát megdaráljuk. Hozzákeverjük a porcukrot, a kukoricalisztet és az édesköménymagot.
Robotgéppel, vagy kézi keverőkanállal krémesre keverjük a vajat a citromhéjjal. Hozzáadjuk a mandulás keveréket, ezzel is elkeverjük. Belekeverjük a tojássárgákat is. Végül három részletben hozzáadjuk a lisztet. Amikor a tészta összeállt, kétharmad-egyharmad arányban két részre osztjuk. Mindkét részt másfél centis koronggá nyújtjuk, folpackba csomagoljuk és egy órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat).
A nagyobb korongot lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd 7,5 - 8 centi átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Közben a kisebbik korongot is kinyújtjuk, egy kicsit vastagabbra, mint az előzőt. Egy kb. két centivel kisebb kiszúró formával ezt is kiszaggatjuk, ugyanannyit, mint a nagy tésztából. Közepét pedig csillag, vagy bármilyen nekünk kedves formával kilyukasztjuk. Ezeket is sütőlapra helyezzük, 10-15 perc alatt világos színűre sütjük.
Amikor a formák kihűltek, a kisebbeket megszórjuk porcukorral, a nagyobbak közepére pedig egy-egy teáskanálnyi citromkrémet teszünk. A krémre helyezzük a kisebb, lyukas tésztakorongokat, kicsit meg is nyomjuk. Végül megszórjuk porcukorral.

Nancy Silverton receptje alapján.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

ez nagyon tetszik! biztos finom is!
(Sanyi tegnap említette a blogodat, úgyhogy rákukkantottam... :-) BÚÉK!)

rakottkert írta...

Szia! Kukkants máskor is! Én is fogok Hozzátok kukkantani, mindig találok valamit. Neked is BUÉK!

Simonyi Cecilia írta...

Ezt most kipróbálom! Az édeskömény az nem a sima kömény, ugye? (amit fűszerkömény néven árulnak). Van nekem olyan is, hogy "ánizskapor" - ez sem az? Hol kapható? Köszönöm! Cili

rakottkert írta...

Szia Cili, gyógynövényboltban, vagy specko fűszerboltban kapsz édeskömény magot. Angolul fennel seeds. Nem fűszerkömény, nem ánizskapor. Jó sütést!!

Simonyi Cecilia írta...

Köszönöm, és akkor MOST nekiállok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...