2021. április 14., szerda

Sárgaborsó - kitekintés

 

       

Egy dél-olasz és egy marokkói receptet állítottam párba. Az előbbiről, a dél-olaszról már írtam a blog Instagram és Facebook oldalán, a marokkói leves új felfedezésem egy régi szakácskönyvemből (milyen jó újra és újra átlapozni őket!) a Casa Moro-ból. Mindkettő csodálatos példája az egyszerű, néhány olcsó, szezonális alapanyagot használó, minden kultúrában megtalálható ételeknek. 
Szokták ezt szegényes konyhának is nevezni, ami nagyon idejétmúlt titulus. Szerintem sokkal inkább szól egy nép kreativitásáról, a hétköznapok szeretetéről, ésszerűségről, előrelátásról, tudatosságról, csupa égetően aktuális fogalomról.
Mindkét recept elkészíthető lóbabból is, amit török élelmiszereket áruló boltokban lehet kapni.


Recept no 1.
fava e chicoria avagy sárgaborsópüré párolt zöldekkel:
  • 500 g felesborsó, vagy sárgaborsó (vagy lóbab)
  • 2 közepes krumpli
  • só, frissen őrölt bors
  • 200 g bébispenót, vagy 1 csomag sörretek levele
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
A felesborsót átmossuk, néhány órára beáztatjuk.
Leszűrjük, fazékba tesszük a megpucolt, szeletekre vágott krumplival. Bőven felöntjük vízzel (vagy zöldség alaplével), sózzuk, körül-belül egy órát főzzük, gyakran kevergetve. Amikor már fakanállal szét tudjuk nyomni a borsószemeket és kezd besűrűsödni, botmixerrel pürésítjük.
Adjunk hozzá még annyi vizet, hogy kellemesen kanalazható állagú legyen. Sóval, borssal ízesítjük.
A zöld leveleket 3 percig forrásban levő vízben előfőzzük,, fokhagymás olívaolajon megpároljuk. 
Tálaláskor finom olívaolajat csurgatunk a pürére, a párolt zöldekkel fogyasztjuk.

Recept no 2.
bessara, avagy marokkói sárgaborsóleves:
  • 300 g sárgaborsó (vagy lóbab)
  • 1,75 l víz (vagy zöldség alaplé)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál szárított chilipehely
  • friss koriander, vagy petrezselyem a tálaláshoz
A sárgaborsót átmossuk, néhány órára beáztatjuk, majd leszűrjük, felöntjük a vízzel, vagy az alaplével és körül-belül 45 percig főzzük, amíg a borsó teljesen megpuhul, szétfő. 
A hagymát felaprítjuk, 2 evőkanál olívaolajon puhára pároljuk. Sózzuk, botsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, egy teáskanál római köményt és a chilipelyhet. A leveshez keverjük, még öt percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet, sűrű, a szokásos krémleveseknél egy fokkal sűrűbb állag legyen a cél.
Ha szükséges, még sózzuk.
Tálaláskor bőven locsoljuk meg olívaolajjal, szórjunk rá római köményt és friss koriandert, vagy petrezselymet.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...