Ezt a receptet egy megmaradt főtt, füstölt libacomb ihlette és annyira jól sikerült, hogy azóta többször készítettem, kizárólag ebből a célból vásárolt libacombból. A füstölt íz és a sütőtök édessége nagyon jól passzol egymáshoz, mindketten pedig a gnocchihoz. Ha az idei Márton napra nem szeretnétek vagdalt libamellel bajlódni (bár megéri), vagy libacombot konfitálni, hogy aztán káposztaágyon pihentessétek készre és ludaskására sincs időtök, akkor válasszátok a szintén időigényes gnocchit :)
Nem bánjátok meg!
Recept:
a gnocchihoz:
- 1 kg lisztes, sárga héjú (Ella típusú) krumpli
- 2 tojás sárgája
- kb. 180 g liszt
- 1 teáskanál só
Ezután már csak a főzés következik, de előbb jöjjön a "mártás":
a füstölt libacombos, sütőtökös mártáshoz:
- 1 db füstölt libacomb
- 3 evőkanál vaj
- 50 dkg sütőtök
- 10-15 db friss zsályalevél
- egy csipet chilipehely
- só, frissen őrölt bors
- parmezán, vagy pecorino sajt a tálaláshoz
A sütőtököt meghámozzuk és egészen vékony szeletekre vágjuk, legjobb, ha zöldséghámozóval tudjuk csíkokra vágni.
A zsályalevelek két-harmadát felaprítjuk.
A befejezéshez megfőzzük a gnocchit: egy jó nagy fazékban sós vizet forralunk, amikor lobogva forr, beletesszük a gnocchikat. Megkeverjük és megvárjuk, amíg a víz újra felforr és a tészták feljönnek a felszínére. Ettől számítva még egy percig főzzük, majd szűrőkanállal lecsepegtetve az előkészített ízesítőre tesszük. Ehhez egy széles edényben felforrósítjuk a vajat, rátesszük az apróra vágott és egész zsályát és a libacomb darabkákat. Megszórjuk a chilipehellyel és hozzáadjuk a sütőtököt is. Egy percig kevergetjük és már jöhet is rá a frissen kifőtt, forró gnocchi. Erős tűzön pirítjuk, közben óvatosan megkeverjük.
Forrón tálaljuk frissen borsozva, ha szükséges sózva és parmezán forgácsokkal megszórva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése