2016. október 11., kedd

Bulguros káposzta - kapuska


A kapuska oroszos hangzása ellenére török étel és ahogyan a számunkra is ismerősen csengő szóból sejthettük, káposztát tartalmaz. Igazi őszi/téli egytálétel, amit darált, vagy kockákra vágott bárány-, vagy marhahússal, bulgurral, vagy rizzsel készítenek. Fontos hozzávalója a sűrített paradicsom és a csípős paprikapaszta, amit török boltokban lehet kapni, Biber Salcasi néven. Vegetáriánus változatban is nagyon finom, én is így készítettem most bulgurral.

Recept:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 250 g bulgur
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál török paprikapaszta (Biber Salcasi)
  • fél citrom leve
  • 500 ml forró víz
  • só, frissen őrölt bors
  • chilipehely és szárított menta a tálaláshoz
  • 3 dl sűrű török, vagy görög joghurt, vagy tejföl
  • 1 teáskanál tahini paszta
A káposztát negyedekbe vágjuk, torzsáját kivágjuk. A káposztanegyedeket egy centi széles szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a bulgurt megmossuk, lecsöpögtetjük.
Széles lábasban felmelegítjük az olajat, rátesszük a hagymát, 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a káposztacsíkokat, 4-5 percig kevergetve megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a bulgurt, rátesszük a paradicsompürét és a paprikapasztát, jól elkeverjük. Ráöntjük a vizet, meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd fedő alatt alacsony lángon, időnként megkeverve, körül-belül 15 perc alatt puhára főzzük.
Amíg fő a káposzta, a tahini pasztát egy tálkában elkeverjük egy teáskanál citromlével, csipet sóval és 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a joghurtot, vagy tejfölt. Tetejét megszórjuk za'atar fűszerkeverékkel, kevés olívaolajat csurgatunk rá.
A megfőtt káposztát megszórjuk chilipehellyel és szárított mentával és az ízesített joghurttal/tejföllel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...