2016. április 15., péntek

Meleg indiai zöldségsaláta - gujarati sambharo



Azt hiszem, ami zöldség a közeljövőben a kezembe kerül, mindet ebben a fűszeres olajban fogom megsütni-megpárolni, annyira beleszerettem. Gujarati sambharo az eljárás indiai neve, mely elnevezésből a Gujarati (Gudzsárati) India egyik észak-nyugati államának a neve, a sambharo pedig a forró olajban való gyors sütést jelenti. Ebben a régióban alapvetően vegetáriánusan táplálkoznak, ezt a meleg salátát pedig répából, káposztából, ezek keverékéből, vagy papayából, chiliből szokták készíteni, rizzsel, fűszeres joghurttal és csapatival fogyasztják. Legfontosabb fűszere a fekete mustármag, (amit ázsiai fűszerboltokban lehet beszerezni) és a kurkuma. A római kömény kihagyható belőle, de szerintem nagyon jó hozzá. A zöldségeket reszelve is lehet a fűszeres olajhoz adni, bár akkor kevésbé roppanós az állag és a látvány is.
Az aktualizálás a spárgával kezdődött, de, mint az elején is jeleztem, nem maradhat ki egyetlen idényzöldség sem, amit ki ne próbálnék majd ezzel az ízkombinációval. Például zöldbabbal biztosan frenetikus lesz!

Recept:

  • 300 g sárgarépa, vagy 500 g zöld spárga
  • 2 evőkanál mogyoróolaj, vagy napraforgóolaj
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • fél teáskanál őrölt kurkuma
  • negyed teáskanál só
  • negyed teáskanál barna nádcukor
  • 1 friss, zöld chilipaprika
  • 1 evőkanál citromlé
A sárgarépát megpucoljuk és feldaraboljuk: vágódeszkára fektetjük és 45 fokban tartott késsel levágunk egy darabot, majd a répán fordítunk egy negyedet, megint vágunk és így tovább. Ezzel az eljárással olyan formát kapunk, ami minden oldalán viszonylag nagy felületen érintkezik a fűszeres olajjal, roppanós marad.
Ha spárgát használunk,  megmossuk, a szárakat egyenként megroppantjuk, alsó részét nem használjuk. Az így nyert spárgasípokat a rügytől lefelé vékonyan meghámozzuk, két centis darabokra vágjuk.
A zöld chilit hosszában négy részre, majd két centis darabokra vágjuk.
Rozsdamentes serpenyőben, vagy wokban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fekete mustármagot és a római köményt és fél percig hagyjuk, hogy kipattogjanak a magok. Rátesszük a feldarabolt chilt, majd a választott zöldséget. Megszórjuk a sóval, cukorral, egy két percig keverjük, rázogatjuk, majd közepesre vesszük alatta a lángot, lefedjük és 3-4 percig pároljuk. A végén meglocsoljuk a citrommal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...