Azt hiszem, ami zöldség a közeljövőben a kezembe kerül, mindet ebben a fűszeres olajban fogom megsütni-megpárolni, annyira beleszerettem. Gujarati sambharo az eljárás indiai neve, mely elnevezésből a Gujarati (Gudzsárati) India egyik észak-nyugati államának a neve, a sambharo pedig a forró olajban való gyors sütést jelenti. Ebben a régióban alapvetően vegetáriánusan táplálkoznak, ezt a meleg salátát pedig répából, káposztából, ezek keverékéből, vagy papayából, chiliből szokták készíteni, rizzsel, fűszeres joghurttal és csapatival fogyasztják. Legfontosabb fűszere a fekete mustármag, (amit ázsiai fűszerboltokban lehet beszerezni) és a kurkuma. A római kömény kihagyható belőle, de szerintem nagyon jó hozzá. A zöldségeket reszelve is lehet a fűszeres olajhoz adni, bár akkor kevésbé roppanós az állag és a látvány is.
Az aktualizálás a spárgával kezdődött, de, mint az elején is jeleztem, nem maradhat ki egyetlen idényzöldség sem, amit ki ne próbálnék majd ezzel az ízkombinációval. Például zöldbabbal biztosan frenetikus lesz!
Recept:
- 300 g sárgarépa, vagy 500 g zöld spárga
- 2 evőkanál mogyoróolaj, vagy napraforgóolaj
- 1 teáskanál fekete mustármag
- 1 teáskanál egész római kömény
- fél teáskanál őrölt kurkuma
- negyed teáskanál só
- negyed teáskanál barna nádcukor
- 1 friss, zöld chilipaprika
- 1 evőkanál citromlé
Ha spárgát használunk, megmossuk, a szárakat egyenként megroppantjuk, alsó részét nem használjuk. Az így nyert spárgasípokat a rügytől lefelé vékonyan meghámozzuk, két centis darabokra vágjuk.
A zöld chilit hosszában négy részre, majd két centis darabokra vágjuk.
Rozsdamentes serpenyőben, vagy wokban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a fekete mustármagot és a római köményt és fél percig hagyjuk, hogy kipattogjanak a magok. Rátesszük a feldarabolt chilt, majd a választott zöldséget. Megszórjuk a sóval, cukorral, egy két percig keverjük, rázogatjuk, majd közepesre vesszük alatta a lángot, lefedjük és 3-4 percig pároljuk. A végén meglocsoljuk a citrommal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése