1. A vaníliafagyi a kedvencem. 2. A szedres vaníliafagyi még jobb.
Recept:
- 250 ml magas zsírtartalmú tej
- csipet só
- 150 g cukor
- 1 rúd vanília
- 500 ml tejszín
- 5 tojássárgája
- 250 g szeder
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál vanília aroma
A tejszínt keverőtálba öntjük.
Egy másik keverőtálban összekeverjük a tojássárgákat. A cukros-vaníliás tejet közepes lángon újra melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés mellett néhány evőkanál meleg tejet adunk a tojássárgákhoz, majd az így temperált tojást a többi tejhez öntjük. Kevergetve addig főzzük, amíg tejszín sűrűségű lesz. Szűrőn keresztül a tejszínre öntjük, összekeverjük. A vaníliarudat is tegyük a keverékbe, fedjük le a tálat, hagyjuk hűlni.
(Ez így egy tökéletes vaníliafagylalt, amit alaposan lehűtve, majd a vaníliarudat eltávolítva, fagylaltkészítő gépben készre fagyasztva bármikor önmagában is elkészíthetünk. A recept David Lebovitz: Ready for Dessert című könyvéből származik.)
Amíg a krémes alap hűl, a szedret mély tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a vaníliaaromát, jól elkeverjük, fél órát állni hagyjuk. Nem túl sűrű szitán átszűrjük, majd a kihűlt vaníliás krémhez keverjük, amiből előzőleg kivettük a vaníliarudat.
Hűtőszekrényben egy éjszakát, de legalább 4 órát hűtjük. Ezután fagylaltgépben "fagyisítjuk".
Tálaláskor friss szederrel és natúr, vágott pisztáciával díszíthetjük., de anélkül is fantasztikusan finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése