2015. július 9., csütörtök

Hideg, rakott cékla juhtúróvalEz csak egy játék, de jó játék. Miért is lennének a szebbnél szebb színes répák, céklák, paradicsomok, amelyekkel szerencsére egyre több termelőnél lehet találkozni a piacokon, ha nem azért, hogy elnyerjék csodálatunkat, magukra vonják az esetleg más irányba kacsingató figyelmünket és elérjék, csak velük foglalkozzunk.
A szivárványszínű céklák ily módon történő rétegezését nem én találtam ki, az utóbbi hetekben többször is szemem elé került itt-ott az internet végeláthatatlan bugyraiban és hát tetszett, minek tagadjam. Eredetileg kecskesajtkrémmel kenegették, de nekem az most nem volt itthon, juhtúró viszont igen. Csodásan működik azzal is. Vagy fetával.

Recept:
  • 5 db nagyjából azonos méretű cékla vegyes színekben
  • 100 g juhtúró
  • 100 g natúr tejszínes krémsajt (pl. Aldi-ban kapható "soft cheese", vagy Philadelphia)
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
A céklákat megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Lehűtjük és meghámozzuk. Vékonyra szeleteljük.
A juhtúrót krémesre keverjük a krémsajttal és a kakukkfűvel.

Folpackkal két rétegben kibélelünk egy kenyérsütő, vagy pástétom-formát. Inkább keskeny és magas legyen a forma, hogy minél több réteget tudjunk képezni. A folpack-bélés nyúljon túl a formán, mert majd ezt hajtjuk vissza a tetejére.

A rétegezést a legvilágosabb színű céklaszeletekkel kezdjük, beterítjük velük a forma alját. Vékonyan megkenjük a juhtúrós krémmel, majd befedjük a következő réteg, egy árnyalattal sötétebb színű céklával. Így folytatjuk, amíg elfogy az összes céklánk. Az utolsó, fedő szint (a legsötétebb) cékla legyen.
Hajtsuk rá a kilógó folpackot, enyhén nyomkodjuk meg. Tegyünk rá néhány konzervdobozt (pl tonhal) nehezéknek, majd tegyük a hűtőszekrénybe.
Egy-két óra alatt összeáll, ekkor kicsomagoljuk, kiemeljük a formából, tányérra, vagy deszkára borítjuk, lehúzzuk az aljáról is a folpackot. Szeletekre vágva gyönyörködünk benne, sóval, frissen őrölt borssal megszórva, kevés olívaolajjal megcsepegtetve pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...