2011. augusztus 27., szombat

Tapenade


Ennek a krémnek három fő összetevője, a fekete olajbogyó, a kapribogyó és a szardella is erősen sósak, összekeveredve is sósak maradnak, a végeredmény viszont nagyon gazdag, üdítő ízvilág a sósságon kívül. Marseille-i kaviárnak is hívják, Provance-ban a legnépszerűbb kóstoló falat.
Mi is adhatjuk előételként, kevés jó minőségű borecetet hozzáadva salátára tehetjük, vagy kifőtt tésztához keverjük.
Készülhet zöld olajbogyóból is, de ha lehet egész, magozatlan bogyót vásároljunk, pl. keleti fűszereket árusító, vagy török boltokban. Sokkal jobb ízük van. Az olajbogyó magozása pedig gyerekjáték: egy széles pengéjű késsel enyhén megnyomjuk a szemeket, ekkor szétnyílnak és a magot már könnyen ki tudjuk venni.

Recept:
  • 180 g olajbogyó
  • 1 szardellefilé (olajban eltett)
  • 2 teáskanál kapribogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • néhány bazsalikomlevél, ha van otthon
Magozzuk ki és aprítsuk fel az olajbogyót. Ha van mozsarunk, tegyük bele a szardellát, zúzzuk péppé, adjuk hozzá a kaprit, a fokhagymát, a bazsalikomot, dolgozzuk össze. Adjuk hozzá az olajbogyót, ezzel is keverjük finomra. Végül adagoljuk hozzá az olívaolajat, hogy kenhető krémet kapjunk.
Mindezt csinálhatjuk késes robotgéppel, vagy turmixszal is, csak vigyázzunk, ne legyen teljesen homogén a végeredmény, maradjanak benne darabok.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...