Hal gyanánt egy közepes pisztrángot választottam, a pisto/lecsó pedig vastag húsú színes (bio) paprikákból, konzerv paradicsomból, megsütve fagyasztott padlizsánból készült, tekintettel a tél végi adottságokra, de bízva-bízva a nyári ismétlésekben már friss alapanyagokkal.
A ragu és a hal összekeverésének ötletét Ferran Adria otthoni főzésre írt szakácskönyvéből vettem. (Mindennapi ínyencségek)
Recept:
- 1 közepes pisztráng
- 3 vastag húsú paprika, piros, sárga, zöld
- 1 lilahagyma
- 1 fokhagyma
- 1-2 padlizsán (körül-belül ennyinek felelt meg a fagyasztóból kivett padlizsán-hús)
- 1-2 cukkini (idényben)
- fél konzerv paradicsom, vagy 2-3 friss, lehéjazott paradicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- friss zöldfűszer, pl, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű (nekem most csak ez utóbbi volt, de nagyon jót tett neki)
A pisto/lecsóhoz én előző nap sütőben megsütöttem a paprikákat, lehúztam a héjukat, magházukat kiszedtem, húsukat nagyobb darabokra vágtam. Ezt a műveletet fel lehet cserélni egyszerű olívaolajon való elősütéssel, még a hagyma-puhítás előtt, ekkor értelem-szerűen előzőleg kockákra kell vágni a paprikákat, pirítás után kistedni az olajból és kezdeni a hagymával.
Az olívaolajon megdinszteljük a karikákra vágott hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, besűrítjük. Hozzáadjuk a paprikákat, a szintén elősütött padlizsánt és ha van, a cukkinit. 40-45 percig főzzük, amíg megpuhulnak és kissé krémesre főnek a zöldségek. Ekkor beletesszük a gerincéről leválasztott, szálkáitól és bőrétől megtisztított pisztráng-húst.
Óvatosan átkeverjük, ha van, zöldfűszerrel megszórjuk és azonnal tálaljuk.
1 megjegyzés:
Nagyon élveztem a bejegyzésedet! Lenyűgözőek a meglátásaid. Kérlek, írj még!
Megjegyzés küldése