2013. február 28., csütörtök

Virtuális babaköszöntő - Édeskömény polentával és buggyantott tojással


Kedves Anyukák, akiknek ez a recept készült! Sajnos egyikőtöket sem ismerem személyesen, de amikor készültem erre az alkalomra nagyon sokszor gondoltam Rátok. Az én gyerekeim már nagyok, ami szintén nagyon jó dolog, de az, amikor kicsi baba érkezik az életünkbe, az igazi ünnep. Gratulálok mindannyiótoknak és sok erőt is kívánok, tudom, hogy arra is nagy szükség van. A Nektek ajánlott receptem - reményeim szerint - biztosítja számotokra a kellő tápanyagot és energiát, emellett fontos ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz is juttok általuk. Az édeskömény könnyen emészthető, sőt, emésztést segítő tulajdonsága közismert, a szezámmag remek kálcium-forrás, a tojás sok más mellett D vitamint is tartalmaz, a kukoricának pedig rengeteg előnyös hatása mellett magas tápértékét emelném ki és hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A legjobb persze az lenne, ha nem Nektek kéne megfőzni, ha valóban létezne még az a szép hagyomány, hogy a kismamák étkezéséről az egész rokonság és közösség gondoskodik - remélem azért részetek van hasonlóban. A recept 4 személyre szól, fogadjátok szeretettel.

Akiknek küldöm:
Flatcat Gabriella http://flat-cat.hu/
Ildinyó http://ildinyo.blogspot.hu/
Frau Paprika http://imbisz.blogspot.hu/
Lilahajni http://lilahajni.blogspot.hu/

És akik mind Nektek Főztek:
Alíz:  lazacos spenóttekercs kecskesajttal
Erika: paradicsomos-snidlinges frittata
Kriszta: zellerkrémleves karamellizált körtével és gorgonzolával
Annamari: sütőtökös-mascarponés rizottó
Sarolt: mézes-mazsolás kuszkusszal sült alma
Ami: karamellizált édeskömény pirítóson brie sajttal
Emma (a köszöntés kezdeményezője): póréhagymás krumplikrémleves pirított shitake gombával

Recept:

A hagymás édesköményhez egy nagy fej hagymát vékonyan felszeletelünk, 20 g vajon és 1 evőkanál olajon párolni kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk az édesköményt, aminek előzőleg leszedtük a külső rétegét, félbe vágtuk, kivágtuk a torzsáját és felszeleteltük. Közepes lángon 5 percig kevergetve pirítjuk, majd sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, két evőkanál narancslével meglocsoljuk, lefedjük és még öt percig pároljuk. Nem baj, ha kicsit karamellizálódik.

A krémes polentához először felmelegítjük két bögre tej és egy bögre víz keverékét egy púpozott teáskanál sóval. Hozzáadunk egy bögre finom kukoricadarát és folytonosan keverve puhára főzzük.10-15 perc alatt megpuhul és be is sűrűsödik. Ha sűrűnek találjuk és nehezen keverhető, adhatunk hozzá még vizet, mert hűlés közben is veszít lágyságából. Még forrón hozzáadunk 50 g vajat és 10 g frissen reszelt parmezánt. sózzuk, borsozzuk.

A buggyantott tojáshoz lábasban vizet forralunk, két evőkanál borecetet és kevés sót teszünk bele. közepesre vesszük a lángot, hogy a víz csendesen bugyogjon. Megkeverjük, majd amikor a vízben keletkezett örvény lelassult, óvatosan belecsurgatjuk a pohárba ütött tojást. három percig főzzük, szűrőkanállal kiemeljük.

Tálaláskor a polentát tányérra tesszük, közepét kicsit benyomjuk. A mélyedésbe szedünk bőven a hagymás édesköményből, erre pedig a buggyantott tojás kerül, amit sózunk borsozunk, pirított szezámmaggal megszórunk. Friss, vágott petrezselyemmel fogyasztjuk.

5 megjegyzés:

flatcat írta...

Nagyon szépen köszönöm! :)

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm én is! :) Csodás finomságokat hoztatok Nekünk! Meghatódtam rajta, ez nagyon kedves dolog volt. :)

Hajni írta...

Én is csatlakozok a köszönet nyilvánítókhoz!Fantasztikus recepteket ajándékoztatok nekünk. Köszönjük!!!

Frau Paprika írta...

Nagyon köszönöm, a csemete nevében is, igazán jólesett!:)

rakottkert írta...

Én pedig nagyon örülök, hogy örömet okozhattunk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...