2011. április 27., szerda

Mandulás-kókuszos szelet


Sokféle finomságot sütöttem húsvétra, de lefotózni őket a nagy forgatagban sajnos nem volt idő. Kivéve ezt a sütit, ami elsőként készült el, jól elrejtettem, aztán el is feledkeztem róla. Még szerencse, mert így bizonyossá vált, hogy két naposan is nagyon finom.
Az eredeti recept szerint cukrozott cseresznyével kéne megszórni, én ezt lecsöpögtetett áfonyabefőttel helyettesítettem. El tudok képzelni olyan változatot is, hogy aszalt áfonyát, vagy cseresznyét cukorszirupban kicsit felfőzünk, leszűrjük és ezzel ízesítjük a krémet.

Recept:
a tésztához:

  • 75 g puha vaj
  • 120 g cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 170 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
a krémhez:
  • 2 tojásfehérje
  • 120 g cukor
  • 55 g kókuszreszelék
  • 2 evőkanál alaposan lecsöpögtetett cseresznye, vagy meggybefőtt, vagy valamilyen szirupban főzött bogyós gyümölcs
  • 55 g szeletelt mandula
Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy kb 30x 19 cm-es formát. A sütőt bekapcsoljuk 160-170 fokra. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejet, a vaníliaaromát, végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.
A krémhez először felverjük a tojásfehérjéket, majd hozzákeverjük a cukrot és a kókuszt. Rásimítjuk a tésztára, megszórjuk a gyümölccsel és a mandulával.
45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Jó kis egyszerű sütemény, hétköznapra is!
Eredeti recept a Good Foodból.

2011. április 20., szerda

Fonott kalács


Ezzel a finom, foszlós kaláccsal szeretnék mindenkinek szép Húsvétot kívánni! Hatos fonással készült, ehhez segítségként egy kis filmet is forgattunk, remélem hasznát veszitek. De ha valaki nem akarja bonyolítani, a hármas fonással készülő is ugyanolyan finom lesz.

Recept:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kávéskanál búzasikér (bioboltban kapható)
  • 1 teáskanál só

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgákat, a cukrot,, köré szórjuk a sikért és a sót. Ráöntjük a felfutott élesztős tejet és a többi tejet. Géppel, vagy kézzel dagasztani kezdjük, amikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott, langyos vajat. Tovább dagasztjuk, addig, amíg az edény falától elválik és szép foszlós, fényes lesz a tésztánk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 3/4 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd döntésünk és vállalkozó kedvünk függvényében három, öt, vagy hat egyenlő részre osztjuk. A kis darab tésztákból hurkákat sodrunk, olyan két ujjnyi vastagokat. Most következik a fonás. Ha koszorút szeretnénk sütni, a kalács két végét egyszerűen összedolgozzuk. Hogy ne süljön nagyon össze, a közepére tegyünk egy kisebb hőálló formát.


A megfont kalácsot tepsibe tesszük, újra letakarjuk, még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Sütés előtt megkenjük kevés tejszínnel, vagy tejjel higított tojássárgával, vagy csak tejszínnel. Ekkor megszórhatjuk mákkal, dióval, szezámmaggal, jégcukorral.
Addig sütjük, amíg egyenletes aranybarna színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni.
Azt mondják, a meleg kalácstól megfájdul a gyomrunk, de a langyostól már nem!

2011. április 17., vasárnap

Sajtos burgonya gratin


A gratin dauphinois (ez a becsületes francia neve), az egyik legfinomabb krumplis köret. Meg kell ugyan adni a módját: vékonyra szeletelni (gyalulni) a krumplit, szépen lerakosgatni, tejszínnel nem fukarkodni, majd hosszan sütni - de megéri. Tökéletes, nem tolakodó, harmonikus íz és állag, ráadásul gyönyörűen lehet tálalni - miután kihűlt, nagyméretű pogácsaszaggatóval, vagy profi tálaló karikával formákat vágunk belőle és előmelegített sütőben átforrósítjuk. Adhatjuk frissen sült húshoz, halhoz, vagy ehetjük önmagában, friss salátával.
A sajtos változathoz, amit most én csináltam, tényleg nem szükséges más, csak egy kis olívaolajjal, citrommal meglocsolt zöld saláta. Nem mondom, hogy diétás, de nagyon finom ebéd!

Recept:
  • 1 kg krumpli
  • 300 ml tejszín
  • 300 ml teljes tej
  • kevés vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szercsendió
  • 5-10 dkg Gruyer vagy Comté sajt

A sütőt bekapcsoljuk 140-150 fokra.
A  krumplit meghámozzuk, megmossuk és vékonyan felszeleteljük, de inkább uborkagyalun legyaluljuk.
A fokhagymát a kés lapjával szétnyomjuk. Egy közepes méretű kerek, vagy ovális tűzálló tálat (kb. 25 cm átmérőjűt) körben megkenünk a fokhagymával, majd kivajazzuk. Elkezdjük lerakosgatni a krumplikat: egymást félig fedve rakjuk a szeleteket az edénybe. Amikor egy réteggel végeztünk, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá egy kis szerecsendiót és megszórjuk egy kevés sajttal. Következik az újabb réteg. Ebből a mennyiségből kb. 4 réteg lesz. Ne is csináljuk vastagabbra, ezért is fontos a tál mérete.
A tejet és a tejszínt összeöntjük, felforrósítjuk. A krumplira öntjük, megszórjuk még egy kis reszelt sajttal és berakjuk a sütőbe. Másfél órát sütjük.
Fontos, hogy a folyadék csak épphogy ellepje a krumplikat. Amikor ráöntöttük, egy lapáttal kicsit nyomkodjuk meg a rétegeket.
És a lassú sütés is fontos. Ezalatt az idő alatt a tejszínt szépen beissza a krumpli, krémes lesz, a teteje pedig enyhén megbarnul a végére.
Fogyasszátok örömmel!

2011. április 13., szerda

Medvehagyma pestós csicseriborsó bulgursalátával

Ma megint volt homokvihar, aztán jégeső, közte egy kis napsütés. Tényleg szeszélyes április  Én csak azokat a gyenge kis szárakat, vékony levélkéket, könnyű szirmokat sajnálom. Van egy kis fiatal birsalmafánk, na azt nagyon gyilkolják az elemek. Kicsit aggódom a leendő termése miatt.
A mai ebéd hozzávalói között megtalálhatók voltak a legfrissebb tavaszi zöldségek ( medvehagyma, petrezselyem, újhagyma ), a tavalyi nyár és ősz átmentett termései ( aszalt paradicsom, birsalmasajt ), a bulgur, mint gabona és a csicseriborsó, mint hüvelyes. Meg egy kis saláta a hűtőpultból, de ez csalás.
Szóval mind a négy évszak képviseltette magát a tányéron, biztatva a zsenge hajtásokat és engem, hogy a gyengeség csak látszólagos és hogy mindennek megvan a maga ideje.

Recept:
Medvehagyma pesto: 50 g medvehagymát felaprítunk. Turmixba, vagy mélyebb tálba tesszük, hozzáadunk 1 dl olívaolajat, egy marék diót, 1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajtot, 1 kávéskanál sót, kevés frissen őrölt borsot. Turmixszal, vagy botmixerrel simára pürésítjük. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá olívaolajat.
A pestót hűtőszekrényben egy-két hétig tárolhatjuk, használhatjuk tésztára, szendvicsbe, salátaöntethez.
100 g csicseriborsót  előző nap beáztatunk hideg vízbe, amibe 1 teáskanál szódabikarbónát keverünk. Másnap leöblítjük, annyi sós vízben tesszük fel főni, ami egy ujjnyira ellepi. Kb. egy óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük.
Használhatunk konzerv csicseriborsót is, azt csak szűrőben átöblítjük és lecsöpögtetjük.
A csicseriborsót összekeverjük 2 teásaknál medvehagyma pestóval, meglocsoljuk fél citrom levével.
Bulgursaláta:
Egy csésze bulgurt átmosunk, lecsöpögtetünk. Mélyebb, lefedhető tálba tesszük. Felöntjük két csésze forrásban levő vízzel, belekeverünk 1 kávéskanál sót, lefedjük. Kb. negyed óra alatt a folyadékot magába szívja és megpuhul. Elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal.
Egy csomag újhagymát karikára vágunk. Két olajban eltett aszalt paradicsomot vékonyan felcsíkozunk, 5 dkg birsalmasajtot apró kockákra vágunk. ( Helyettesíthetjük mazsolával, vagy aszalt áfonyával. ) Egy csokor petrezselymet felaprítunk.
A bulgurt összekeverjük a darabolt hozzávalókkal. Tehetünk még hozzá egy kis vékony csíkokra vágott friss chilit. Egy órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
 Tálaláskor egymás mellé rendezzük a medvehagyma pestós csicseriborsót, a bulgurt, az olívaolajjal és kevés citromlével meglocsolt salátaleveleket.

2011. április 9., szombat

Húsgombócok fűszeres paradicsommártásban

Határozott kérés érkezett felém külhonból, hogy adjak receptet darált húsra. A fasírton, hamburgeren és bolognai mártáson már szóban túljutottunk, de ezzel az étellel szeretném még bővíteni a repertoárt.
A receptet Váncsa István: Lakoma című nemrég megjelent szakácskönyvében találtam az észak-afrikai ételek sorában. A benne sült egész tojás miatt különösen tartalmas egytálétel. A mártást és a húsgombócokat előre is elkészíthetjük; fogyasztás előtt pedig kisméretű serpenyőben, egyszemélyes adagokban felforrósítjuk, ráütjük a tojást és a serpenyőben tálaljuk.
Legjobb pitával tunkolni.

Recept:

A húsgombóchoz:
  •  50 dkg darált marha- vagy bárányhús
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál finomra vágott friss koriander
  • 1 hagyma felaprítva
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál erős pirospaprika
 A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, kis gombócokat gyúrunk a masszából, magas falú, lefedhető serpenyőben forró olívaolajban rövid idő alatt körben megpirítjuk, kivesszük az edényből, félretesszük.

A mártáshoz:
  • 1 kiló friss paradicsom lehéjazva, kimagozva, felkockázva, vagy
  • 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma aprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál erős pirospaprika
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • só, bors
  • személyenként 1-2 tojás
A hús sütése után maradt olajban megdinszteljük a hagymát, fokhagymát. Rászórjuk a fűszereket, egy percig pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselymet is. Közepes lángon 20 percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Beletesszük a húsgombócokat, együtt még 10-15 percig pároljuk.
Végül óvatosan beleütjük a tojásokat, úgy, hogy egyben maradjanak. Lefedjük és addig főzzük, amíg a tojások fehérje megszilárdul.
Tálaláskor megszórjuk friss korianderzölddel.









                                                                                     

2011. április 7., csütörtök

Diós - csokis keksz


Hirtelen fellépő édességhiány esetére jó megoldás. Gyorsan kész van és hatásos. Érdemes megvárni, amíg kihűl, sőt másnap is finom, de ezek nem saját tapasztalatok, csak feltételezések. Nálunk nagyon rövid időt töltöttek.

Recept:
  • 200 g étcsokoládé, legalább 60 %-os
  • 100 g puha vaj
  • 120 g barna nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 tojás
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 80 g dió

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Gőz fölött megolvasztunk 85 g csokoládét, a többit  kis kockákra vágjuk, félretesszük. Az olvasztott csokihoz keverjük a vajat, a cukrot, a vaníliát és a tojást. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a nagy darabban hagyott dió és a megmaradt csoki háromnegyed részét, a lisztet és a szódabikarbónát. Ezzel is jól elkeverjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól tisztes távolságban kanállal halmokat rakunk a masszából. Egy tepsire kb. 6-8 darabot tudunk elhelyezni úgy, hogy sütés közben ne nőjenek egybe. A halmokon elosztjuk a megmaradt dió- és csokidarabokat.
12-15 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni.
Good-Food recept alapján.

2011. április 5., kedd

Medvehagymás quesadilla


Elindult a medvehagyma szezon, mehet bele szinte mindenbe! Krumplipüré, tócsni, túrókrém, ravioli, pesto, pogácsa... "folytatni lehetne még a sort, de ennyi is elég" (Magyar Elek).
A quesadilla a töltött tortilla, a mexikóiak szendvicse. Tölteléke lehet hús, zöldség, babpüré és legfőképpen sajt, ami a pirítás ideje alatt ráolvad a tésztára és össze is ragasztja azt, amikor a végén félbehajtják. Készítik úgy is, hogy két lap közé kerül a töltelék, mindkét oldalon sütik, a végén cikkekre vágják. Gyakran adnak mellé paradicsom salsát, guacamolét.
Ez a változat nemcsak abban különbözik az eredetitől, hogy medvehagyma a tölteléke, ami valószínűleg nem terem Mexikóban, hanem a sütés módjában is. Itt a tortilla tulajdonképpen egy tojásrántottába sül bele, majd a fordítás után a tojásra kerül a sajt és a medvehagyma, miközben alul pirul a tészta. Az ötlet innen származik, szerintem zseniális.

Recept:
  • személyenként egy kisméretű tortilla lap, búza-, vagy kukoricalisztes
  • személyenként egy tojás, felverve, csipetnyi sóval ízesítve
  • olvadékony sajt - én most pecorinot használtam
  • egy kis csokor medvehagyma, csíkozva
  • kevés olívaolaj
Egy kisméretű serpenyőben felforrósítunk 1 teáskanál olívaolajat, beleöntjük a tojást. Amint szilárdulni kezd, ráhelyezzük a tortillát. Amikor a tojás megszilárdult és alá tudunk nyúlni egy széles konyhai lapáttal, megfordítjuk. Megszórjuk egy maréknyi sajttal és medvehagymával. A lapáttal nyomkodjuk kicsit a serpenyő aljához, hogy a tészta megpiruljon. Kb. 2 percig sütjük, tálra csúsztatjuk, félbe hajtjuk.
Adhatunk mellé kevés reszelt citromhéjjal elkevert görög joghurtot.

2011. április 3., vasárnap

Piskótatekercs 1.

A sorszám bizony azt jelenti, hogy ez egy tervezett sorozat első darabja. Sok fantáziát látok ebben az elfeledett süteményben, kezdve a tészta színezésétől a töltelék variációkig. Elkészítése egyszerű, a végeredmény látványos, az íze pedig...könnyű és finom, bár ezek meglehetősen szimpla jelzők; nem érzékeltetik eléggé a megtapasztalt valóságot :)
Az első variáció tölteléke őszbaracklekvár és kevés fehércsokival  ízesített tejszínhab, tésztájába pedig egész mákszemeket sütöttem, hogy szép pöttyös legyen.

Recept:
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 9 dkg finomliszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1,5 teáskanál egész mák
  • csipet só
  • 4 evőkanál őszibaracklekvár
  • 1,7 dl tejszín
  • 30 g fehércsoki olvasztva
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. Egy 30 x 40 cm-es tepsit ( egyszerű, a sütő tartozékaként szolgáló tepsi ) kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük. Egy másik sütőpapírt konyharuhára fektetünk és megszórjuk 1 evőkanál nádcukorral.
A tojások sárgáját elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, a sütőport és a mákot, összekeverjük.
A fehérjéket habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, azzal is tovább verjük, amíg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a sárgáját, jól elkeverjük. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, úgy, hogy ne törjük össze a habot.  Először adjunk kevés habot a liszthez, keverjük jól el és utána óvatosan, alulról fölfelé forgatva adagoljuk az egészet fokozatosan a habhoz. Végül két evőkanál forró vizet keverjünk el a tésztába.
Simítsuk az előkészített tepsibe, tegyük a sütőbe és süssük 10 percig, amíg aranybarna lesz.
A sütőből kivéve a cukrozott sütőpapírra fordítjuk, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a fehércsokit ( vigyázzunk, ne legyen túl magas a hőmérséklet és bőszen kevergessük, mert könnyen "túlsül" a csoki ). A tejszínhabot habbá verjük, elkeverjük benne az olvasztott csokit.
A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük a lekvárral, majd a tejszínhabbal, újra feltekerjük.
Szeletelés előtt jó, ha legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Jöhetnek a vendégek!

2011. április 2., szombat

Körtés csicsókakrémleves

Minden héten látom a piacon a csicsókát, nem tudom, eddig miért nem vettem belőle. Most viszont ránéztem és azonnal egy finom krémleves jutott eszembe. Vettem hozzá egy körtét is, aztán itthon meg ment minden a maga útján: alaplé, fűszerek, pürésítés...

Próbáljátok ki!

Recept:
  • 30 dkg csicsóka, hámozva
  • 15 dkg krumpli, hámozva
  • 1 nagy körte, hámozva
  • 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • egy csipet frissen reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • 1 evőkanál vaj
  • tálaláshoz 1 evőkanál szeletelt mandula
A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott krumpli és csicsókát, átforgatjuk, csipet sót hintünk rá, rászórjuk a gyömbért, enyhén borsozzuk, felöntjük az alaplével, közepes lángon félpuhára főzzük. Akkor beletesszük a körte felét. Amikor az összes hozzávaló megpuhult, botmixerrel, vagy turmixban krémesre pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, azzal együtt is turmixoljuk egy kicsit. Visszatesszük a tűzre, még egyszer felfőzzük, de már ne forraljuk! Kóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük.
A körte másik felét felszeleteljük, egy kis serpenyőben kávéskanál vajon karamellizáljuk. A szeletelt mandulát kissé megpirítjuk.
Tálaláskor a levesre pár csepp olívaolajat csurgatunk, megszórjuk a mandulával, néhány darab karamellizált körtével.

A csicsóka kedvező élettani hatásairól itt olvashattok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...