2015. augusztus 3., hétfő

Édes - csípős sárgarépakrém


Vendégségek, vagy vendégeskedések sokféle jóval megrakott asztalain mostantól ennek a gyönyörű színű répakrémnek is bérelt helye lesz, az már biztos. Valahol a hummusz és a céklás krém között, hogyha képzeletbeli (vagy valóságos) színskálába sorakoztatnám a kencés tálakat. Fehértől a majdnem feketéig terjedő paletta elején ott lehetne a labneh, a fetás krém; majd a homokszínű hummusz után ez a narancssárga répás. Azután egy piros aszalt paradicsomos (csak olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma és pár szem olajbogyó kell még hozzá, plusz botmixer), majd a bordó céklás és a végére a sötét tapenád. Látványos és bőséges felvonulás.
A répakrém ezek közül talán az egyik legegyszerűbb. Egyetlen különlegesebb alkotóeleme a harissza, amit nálunk tubusban, vagy kis üvegben lehet kapni keleti fűszeres boltokban. (Házilag is elkészíthető, nem is túl bonyolult, csak jóféle chilipaprika kell hozzá.) Ettől lesz kellemesen csípős, a méztől kellemesen édes, a borecettől kellemesen savanykás, a fűszerektől kellemesen keleties a krém. Pitával, pirítóssal, zöldségekkel kellemesen fogyasztható.

Recept:

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • 1,5 evőkanál vörösborecet
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál harissza (csípős chili paszta)
  • 1 púpozott teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • a tálaláshoz néhány szem olajbogyó, olívaolaj, római kömény
A répákat megpucoljuk, 4-5 centis darabokra vágjuk és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Puhára főzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, esetleg papírtörlőn meg is szárogatjuk, hogy minél kevesebb nedvességet juttassunk a krémbe.
Késes robotgéppel, vagy botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk az olívaolajat, a borecetet, az összezúzott fokhagymát, a harisszát, mézet és a fűszereket. Sózzuk is és kóstolgatjuk, a végeredmény legyen enyhén csípős-édes, pici savanykás felhanggal.
Amikor finom, krémes, tálba tesszük, lehűtjük. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható. Tálalás előtt fél órával tegyük szobahőmérsékletre. Tetejét locsoljuk meg kevés olívaolajjal, szórjuk meg római köménnyel és néhány szem olajbogyóval.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...