2015. június 25., csütörtök

Pirosribizli chutney



Lekvárfőzés közben történt, hogy gondoltam, ki kéne próbálni ennek a rafináltan savanykás gyümölcsnek a fűszeres változatát. Így két lábasban is rotyogtak a dolgok, egy nagyban a lekvár, kisebben a chutney. Még az is lehet, hogy jövőre fordítva lesz, olyan jól sikerült.
Elképzeléseim szerint kecskesajthoz, pecorinohoz nagyon finom lesz, elsőre azonban maradék sült kacsacombbal volt szerencsém kipróbálni egy kis rukkola, lila bazsalikom és a sült zsírjába mártott, grillezett bagettel - elég meggyőző volt.


Recept:
  • 1 kg piros ribizli
  • 250 g barna nádcukor
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • fél szárított chili aprítva, vagy fél kávéskanál cayenne bors
  • 1 teáskanál só
A ribizlit megmossuk, lecsumázzuk. 100 g egész szemet félreteszünk, a többit lábasba tesszük, felfőzzük, annyira, hogy a szemek megpuhuljanak. Ezután átpasszírozzuk.
A kiürült lábasba beletesszük az olajat, hozzáadjuk a felaprított hagymát és közepes lángon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, a szegfűborsot és a chilit. Egy-két percig kevergetve főzzük, majd beletesszük az átpasszírozott ribizlit és a cukrot. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, ez körül-belül 1 óra. Az utolsó 10 percben hozzákeverjük az egészben hagyott ribizliszemeket is. Közben megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk és ha csípősebben szeretnénk még adhatunk hozzá chilit.
Forrón kis üvegekbe töltjük, pokrócba bugyolálva hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...