2014. augusztus 18., hétfő

Görög grízes sütemény dinnyével


Egyszerű, vidám nyári desszert, ha kapunk sárga húsú görögdinnyét, még vidámabb. A grízes sütiről már írtam egyszer egy görög recepteket csokorba szedő bejegyzésben, de most külön is felhívom rá a figyelmet a dinnye-szezonra való tekintettel és mert ez a párosítás tényleg kiváló. Persze dinnye nélkül is ehetjük - Görögországban, ahol volt szerencsém először kóstolni a halvast (így hívják ezt a süteményt) a reggelihez volt mindig kitéve, akkor szerettem bele ezekbe a falatnyi darabokra vágott édes kockákba. Kávé, tea mellé is nagyon finom!
Ja és a dinnyét is ehetjük halvas nélkül - micsoda szabadság!

Recept (Halvas)
  • 275 g búzadara
  • 110 ml olívaolaj
  • 25 g őrölt mandula
  • 950 ml víz
  • 380 g cukor
  • csipet só
  • 1 rúd fahéj
  • 2-3 db szegfűszeg
  • fél citrom lehámozott héja
A vizet felforraljuk a cukorral, a sóval, a fűszerekkel és a citromhéjjal. Öt percig főzzük, félre tesszük.
Az olívaolajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, hozzáadjuk a búzadarát és az őrölt mandulát. Közepes lángon, kevergetve megpirítjuk.
A cukorszirupból kivesszük a fűszereket és a citromhéjat. A folyadékot lassan a pirított darára öntjük. Közben kevergessük és álljunk minél távolabb, mert az elején nagyon pöfög! Tovább keverve puhára és sűrűre főzzük.
A meleg masszát egy körül-belül 23x33 cm-es tepsibe, vagy tálba simítjuk.
Kihűlés után kockákra vágjuk. Azonos méretű dinnyekockákkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...