2014. április 14., hétfő

Sprágás orzo tészta



Itt egy villámgyors tavaszi recept kedvencemmel, az orzo tésztával. Kipróbáltam már fehér és zöld spárgával is, mindkettővel működik. További variációs lehetőség, hogy a hagymával együtt kevés húsos szalonnát is pirítunk. Ezzel tartalmasabb lesz, viszont a spárga és a zsenge tök/cukkini üdeségét kissé elnyomja a szalonna átható íze, szóval amit nyerünk a vámon, elveszítjük a réven, vagy hogy is mondják ezt. Ki-ki döntse el aktuális böjti állapota, húsokhoz való alapvető hozzá(nem) állása és egyéb egyéni megfontolások alapján, hogy mit választ, annyit segítek, hogy mindenhogyan finom, de tényleg!

Recept:
  • 300 g orzo tészta
  • 500 g zöld, vagy fehér spárga
  • 3 db zsenge, kb. 10 centis tök, vagy cukkini
  • 1 csomag újhagyma fehér része, vagy 1 kis fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 30 g húsos, füstölt szalonna (elhagyható)
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 50 g frissen reszelt parmezán, vagy Grana Padano
  • só, frissen őrölt bors
A spárgát megpucoljuk, két centis darabokra vágjuk. A tök, vagy cukkini két végét levágjuk, hosszában elnegyedeljük, majd fél centis szeletekre vágjuk.A vajat felolvasztjuk, rátesszük a karikákra, vagy kockákra vágott hagymát, üvegesre dinszteljük. Ráöntjük a fehérbort, közepes lángon a felére forraljuk. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket. 10 percig pároljuk, időnként megkeverve. Sózzuk, borsozzuk.
Közben lobogva forró sós vízben roppanósra főzzük a tésztát. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd az elkészült zöldségekre tesszük. Rászórjuk a parmezánt és jól összekeverjük.
Azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...