2014. április 18., péntek

Prokedli - főzelék új kelkáposztából




A prokedli mítosza a férjem családjából származik. Én eddig semmilyen szakácskönyvben nem találtam meg, de más is tud róla, mert az interneten írnak néhány bizonytalan dolgot vele kapcsolatban. Hol azt, hogy a fiatal brokkolit hívják prokedlinek - ez a családi mítosznak egyáltalán nem felel meg-, hol pedig azt, hogy a kelbimbó első hajtásainak, zsenge leveleinek, illetve az új kelkáposztának a neve. Ez a változat már passzol a képbe, de mint étel nevet, recepttel, tényekkel még mindig nem találtam. Így továbbra is hinnem kellett a családi legendáriumnak, márpedig ilyen étel van, nagyon finom és hát nagyon egyszerű. Kár is volna az ilyesmit veszni hagyni, így most megörökítem az utókornak ennek az igazán tavaszias, manapság szerencsére újra divatos főzelék műfajba tartozó ételnek a receptjét, amit úgy hívnak, hogy prokedli. És várom azok jelentkezését, akiknek vannak hasonló emlékeik!

Recept:

  • 2 kis fej új kelkáposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 g vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • só, frissen őrölt bors
A káposzták legkülső, sérült leveleit dobjuk csak el. Néhány borítólevelet még lefejtünk a fejről, megmossuk, vastag levélnyeleit levágjuk. A belső, fejesedő részt félbe vágjuk, torzsáját kivágjuk. A nagy leveleket negyedekbe, a fejes részeket félbe daraboljuk.
A fokhagymát nagyon apróra vágjuk.
A vajat felolvasztjuk, rátesszük a fokhagymát, egy percig kevergetve pároljuk. A kelkáposzta darabokat és a leveleket elrendezgetjük a fokhagymás vajon, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen nem lepi el. Sózzuk, borsozzuk. Innentől kezdve próbáljuk csak annyira mozgatni-kavarni a kelkáposztát, hogy a legkevésbé törjenek össze a levelek. 10 percig közepes lángon, lefedve főzzük. Közben a tejszínt simára keverjük a liszttel (a liszt helyettesíthető kukoricakeményítővel). Felengedjük egy kis vízzel és pár kanál főzővízzel, hogy a hőmérsékletet kiegyenlítsük. Ezt a tejszínes habarást a káposztára öntjük, fakanállal óvatosan megmozgatjuk, hogy egyenletesen bevonja a leveleket. Közepes lángon éppen csak felforraljuk. Borecettel és ha szükséges még sóval, borssal ízesítjük.
Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, vagy barnított vajjal, vagy pirospaprikával színezett olvasztott vajjal.
Buggyantott tojással, vagy tükörtojással tálaljuk.

8 megjegyzés:

andr írta...

Kedves Gabi,

a 'Népi Konyha - Dunántúli tájak ételei' című könyvemben megtaláltam a prokedlit.

Ezt írja:
"Az 1900-as évek elején nem volt korai káposzta, ezért a fejes káposzta leveleit szedték le levesnek.
Hozzávalók: káposztalevél, cukorborsó, fokhagyma, krumpli, paprikás rántás, só.
Elkészítés: A káposzta leveleit mossuk, leforrázzuk, a fokhagymát apróra, a tisztított krumplit kiskockára vágjuk. A káposztaleveleket, cukorborsót, krumplit sóval, fokhagymával ízesített vízben megfőzzük, paprikás rántással berántjuk. Tápláló, tartalmas leves, szinte egytálételnek is elmegy."

Tehát nem mítosz, hanem valóság. :)
A Bakony és Balaton-felvidék ételeinél szerepel.

rakottkert írta...

Köszönöm, ez nagyon érdekes. A családi emlékezet paprikás rántást, krumplit, ilyesmit nem említett. Csak a fokhagymás rántást és a tejet/tejszínt. Saját kútfőből próbáltam egyrészt "korszerűsíteni", másrészt visszahozni az emlékeket. A cukorborsót mondjuk mellétenném, az biztosan csak jót tehet neki. Még egyszer köszönöm a kutakodást, hiába, legjobbak ezek a kis tájegységeket feldolgozó szakácskönyvek.

"saját levében" írta...

Hát ez már ránézésre is nagyon szép és finom étel! Megnéztem az összes népi könyvemben, de nem találom. De itt megemlítik a 87. oldalon: http://old.foldrajz.ttk.pte.hu/phd/phdkoord/nv/disszert/disszert_sandor_denes.pdf

rakottkert írta...

Hogy neked micsoda kincseid vannak!? El is fogom olvasni végig. Köszönöm.
Pénteken megkérdeztem a zöldségest is, hogy szerinte mi a prokedli és ő is azt mondta, hogy a brokkolit hívják így. Szóval ez egy szövevényes dolog...

Névtelen írta...

Zsenka néni - Szegény asszony szakácskonyve
Ebben olvastam a prokedli receptjét, de ebből csak az derült ki, hogy meg kell tisztítani a vastag szárát. Ebből én a brokkolira tippeltem, de ez csak tipp. Keresek tovább!

Unknown írta...

Kelkapota hajtas. Zsenge levelei. Meg nincs nagy torzsája. Nagymama mindig ezt főzött zöld csütörtökön, húsvétkor. Fokhagymás rátással, kruplival. Isteni!

Névtelen írta...

A prokkedlit késő ősszel ültettek egész november végéig lehetett ültetni attelelo kelkáposzta felé fejesedni nem fejesedik sosem. Levelei sotet zöldek. Egész télen lehet szedni áprilistól marmagszarat nevel a nyulak is nagyon szeretik

Unknown írta...

Jó akkor ezt most megfőzöm megint. Magácska szerint a nagymamám féle apróra vágott disznólapockából készült pörkölttel is fel lehet ezt tálalni? Kislányom hadd örüljön...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...